Takkakauppa odottaa kuumempia aikoja

Takkamarkkinoilla eletään hiljaista aikaa. Lähes kaikki talonrakentajat haluavat kuitenkin yhä tulisijan kotiinsa, mutta rakentamisen matalasuhdanteessa takatkaan eivät mene kuin kuumille kiville.

Kotimaa
Puut palavat takassa.
Takkamuurarit ovat kesällä kiireisempiä kuin talvella.

Kun pakkanen paukkuu nurkissa, alkaa monessa huushollissa puiden poltto. Oma takka on myös yhä lähes jokaisen omakotitalorakentajan toivelistalla.

Lämmityshyödyn lisäksi tulisijalla halutaan tuoda kotiin tunnelmaa. Takasta onkin tullut sisustuselementti, jossa luukku saa nyt olla leveä ja vaaleus on valttia.

- Luukut ovat leveitä, koska tulen pitää näkyä hyvin. Ehkä perinteinen vuolukivitakka, mikä tässä vielä takavuosina oli hyvinkin hittituote, niin se on jäänyt vähän taustalle sisustuksellisessa mielessä, kertoo Tulikiven alue-edustaja Matti Sirkka.

Uusia vaatimuksia

Takkamarkkinoilla eletään samassa tahdissa paitsi muotivirtausten myös rakennussuhdanteiden kanssa. Lisäksi uudet vaatimukset, kuten viime kesänä teollisesti valmistetuille tulisijoille voimaan tullut tuotteiden testauspakko ja CE-merkinnät, ajavat erityisesti pieniä takkatoimijoita ahtaalle.

- Hieman ovat markkinat alaspäin menneet, koska rakentaminen on hiipunut, on se sitten uudisrakentamista tai korjausrakentamista. On mahdollista, että pienemmät toimijat tulevat jatkossa putoamaan pois tai ainakin heidän toimintansa vaikeutuu, kertoo toiminnanjohtaja Juhani Jyrkiäinen Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY ry:stä.

Kaikki hyöty irti

Kun energian hinta on nousussa tulisijasta halutaan entistä enemmän hyötyä irti. Perinteisten varaavien takkojen lisäksi nykytekniikka mahdollistaa esimerkiksi lämmön siirtämisen käyttöveteen ja lattialämmitykseen. Niin sanottujen hybriditakkojen määrä onkin selvästi lisääntymässä.

Tulisijan elinkaari oikein käytettynä on kymmeniä vuosia. Tällä hetkellä takkamuurareilla riittääkin työnsarkaa vanhojen talojen tulisijojen uusimisessa.

- Aika tyypillistä on, että esimerkiksi 50-luvun rintamamiestaloon, josta on jossakin vaiheessa tulisijat purettu pois tai niitä on vähemmän, niin niihin laitetaan uusia, kertoo Sirkka.

Takka-ammattilainen uskoo, että puuta poltetaan Suomessa lähitulevaisuudessakin.

- On se sitten pellettiä, prikettiä tai vastaavaa. Lähitulevaisuudessa ei ole merkkejä, että nämä asiat radikaalisti muuttuisivat. Tulisijahan on aina kodissa myös tietynlainen sielu ja siihen liittyy tunteita, sen ympärillä ollaan. Ei tulisijat Suomesta mihinkään häviä, eikä tämä meidän ala tule varmaankaan dramaattisesti muuttumaan.