Ihminen aliarvioi unensa: ”Enhän minä nukkunut”

Moni on herännyt siihen, kun vierustoveri tökkii kyynärpäällä kylkeen ja patistaa nukkumaan sohvalta tai nojatuolista sänkyyn. Torkahtajan tyypillisin ja automaattinen reaktio on kieltää uinahtaminen. Nukkumisen vähättely liittyy unitutkijan mukaan tietoisuuden katoamiseen.

Kotimaa
Kuvassa nojatuolissa torkkuva nainen.
Raila Paavola / Yle

– Kun ihminen nukahtaa, ajantaju häviää eikä muusta maailmanmenosta enää tiedä mitään. Toki meitä on moneen lähtöön, ja toiset osaavat arvioida nukkumistaan paremmin, sanoo dosentti ja uniasiantuntija Henri Tuomilehto.

Tuomilehto on havainnut myös omista potilaistaan sen, että unenmäärä arvioidaan alakanttiin.

– Unitutkimuksissa seuraan aivotoiminnasta lähtien, mitä potilaan elimistössä tapahtuu. Kyllä se yleinen trendi on, että ihminen aliarvioi oman unensa pituuden.

Kun ihminen nukahtaa, ajantaju häviää eikä muusta maailmanmenosta enää tiedä mitään.

Henri Tuomilehto, uniasiantuntija

Pilkkimisen sijaan pehkuihin

Monelle olohuoneessa torkkumisesta on muodostunut pysyvä iltarutiini. Ohjelmat menevät ohi suun, kun silmät lupsahtavat koko ajan kiinni.

– Tämäntapaista toimintaa kannattaa välttää, jos sänkyyn nukahtamisen kanssa on ongelmia tai jos yöllä heräilee paljon, Tuomilehto neuvoo.

– Sänky on siinä vaiheessa paras paikka, kun uni alkaa tulla silmään. Kunnon yöunia kannattaa arvostaa, Tuomilehto jatkaa.

Pilkkimisestä ei ole kuitenkaan haittaa sellaisille, jotka nukahtavat helposti myös sängyssä.

– Ongelmaa ei ole, jos uni on hyvälaatuista. Eli ihminen kokee aamulla olonsa virkistyneeksi, Tuomilehto sanoo.