1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. neuropsykiatria

Koululaisen keskittymishäiriöön lääkettä, mutta myös valmennusta

Lappeenrannassa jo 250 opettajaa on saanut valmentajakoulutuksen ja tänä lukuvuonna valmistuu 50 uutta neuropsykiatrista valmentajaa.

neuropsykiatria
Nuori tyttö istuu pöydän ääressä
YLE/Juha-Pekka Inkinen

Keskittymishäiriöistä kärsivät koululaiset saavat Etelä-Karjalassa entistä enemmän neuropsykiatrista valmennusta.

Esimerkiksi Lappeenrannassa jo 250 opettajaa on saanut valmentajakoulutuksen ja tänä lukuvuonna valmistuu 50 uutta valmentajaa.

Yhä useammalle kouluikäiselle määrätään ADHD-lääkitys, eikä tarjolla ole välttämättä muita tukitoimia. Etelä-Karjalassa erilaisen sopeutumisvalmennusten tarjonta keskittymishäiriöstä kärsiville lapsille ja heidän vanhemmilleen kuitenkin laajenee.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri tarjoaa vanhemmille ja opettajille opastusta ongelmatilanteiden ratkaisuun. Niin sanotuissa perhekouluissa lapset ja heidän vanhempansa kokoontuvat yhdessä sopeutumisvalmennukseen. Parhaillaan kouluihin käynnistellään ryhmätoimintaa keskittymishäiriöisille. Ryhmässä on opettajan lisäksi sosiaali- ja terveydenhoidon ammattilainen, ja ryhmätyöskentelyn tavoitteena on parantaa koululaisten keskittymiskykyä.

Koululaisten keskittymishäiriödiagnoosit ovat lisääntyneet ja niitä hoidetaan lähes pääsääntöisesti lääkityksellä. Syynä on se, että lääkehoidon hyödyistä on vahva näyttö.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin nuorisopsykiatrian ylilääkärin Antti Henttosen mukaan lääkitys jatkuu usein vuosia. Valtaosa ADHD-lääkkeistä on huumausaineiksi luokiteltuja amfetamiinijohdannaisia keskittymislääkkeitä.

Lue seuraavaksi