1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Poliitikot kinastelevat Guggenheimista sosiaalisessa mediassa

Kiista koskee valtion mahdollista osallistumista arkkitehtuurikilpailun rahoitukseen.

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki Ylen haastateltavana 10. joulukuuta. Kuva: Yle

Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki ihmettelee työ- ja elinkeinoministeriön ilmoitusta, jonka mukaan ministeriö tukee amerikkalaisen Solomon R. Guggenheimin säätiön kansainvälistä arkkitehtuurikilpailua.

- Eikö se arkkitehtuurikilpailu pitänyt järjestää Guggenheimin/Miltonin mukaan yksityisin varoin? Arhinmäki kysyy julkisella Facebook-sivullaan.

Työ- ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ilmoitti aiemmin tänään, että ministeriö tukee kilpailua valtakunnallisen puurakentamisohjelman puitteissa.

Guggenheimin säätiön virallisessa englanninkielisessä hanke-ehdotuksessa mainitaan, että säätiö järjestää itse arkkitehtuurikilpailun rahoituksen. Lisäksi ehdotuksessa kerrotaan, että suomalaiset museon kannattajat tulevat tukemaan kilpailua.

Suomenkielisessä, epävirallisessa versiossa mainitaan viidessä eri kohdassa, että hanke voidaan toteuttaa yksityisin varoin.

Arkkitehtuurikilpailun tukeminen valtion rahoista oli viimeksi esillä julkisuudessa kaksi vuotta sitten, kun Guggenheimin säätiö edellisen kerran esitti museota Helsinkiin.

Tuolloin ministeriön osuuden sanottiin olevan 800 000 euroa.

Kaupunginhallitus kinastelee

Tieto valtion tuesta arkkitehtuurikilpailulle on kirvoittanut keskustelua myös Helsingin kaupunginhallituksessa, joka eilen päätti varata kilpailulle tontin Helsingin Eteläsatamasta kahdeksi vuodeksi.

- Tämä alkaa olla naurettavaa. tässä oli nyt se yksityisin/säätiön varoin järjestetty arkkitehtuurikilpailu. Ihailen myös hivutuslinjaan sopivaa aikataulutusta. Väsyttävää, kommentoi demarien Osku Pajamäki julkisella Facebook-sivullaan.

Vihreiden Hannu Oskala vastasi Pajamäelle, että Helsingille ei kilpailusta tule maksettavaa.

- Montako euroa Osku Helsinki nyt tämän vuoksi maksaa? Ei euroakaan. Siitä kai Helsingin kaupunki päättää. Väsyttävää, Oskala kirjoitti.