Hollande ei haasta suhteensa paljastanutta lehteä oikeuteen

Ranskan presidentti kertoi lehdistötilaisuudessaan suurista säästöistä julkisiin menoihin. Kysymyksiin yksityiselämästään Hollande ei halunnut vastata, mutta lupasi palata siihen, mikä on hänen puolisonsa julkinen rooli.

Ulkomaat
Ranskan presidentti Francois Hollande lehdistötilaisuudessa Pariisissa.
Ranskan presidentti Francois Hollande lehdistötilaisuudessa Pariisissa 14. tammikuuta.Ian Langsdon / EPA

Ranskan presidentti François Hollande on ilmoittanut, että hänen hallituksensa leikkaa kolmen ensi vuoden julkisista menoista 50 miljardia euroa. Se tarkoittaa neljän prosentin supistusta valtion ja kuntien käytettävissä oleviin varoihin.

Tänä vuonna Ranskassa säästetään 15 miljardia, Hollande sanoi lehdistötilaisuudessa tiistaina.

Hänen mukaansa kaikki julkiset menot käydään tarkasti läpi ja viranomaisten keskinäistä yhteistyötä tehostetaan, mutta Ranskan sosiaalijärjestelmää säästöillä ei vaaranneta.

Yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi Hollande lupasi 30 miljardin euron verohelpotuksia. Ne saadaan poistamalla vuoteen 2017 mennessä asteittain ne yritysten maksamat verot, joilla nykyisin rahoitetaan lapsiperheiden saamia tukia. Lapsilisiin ei silti kajota, Hollande vakuutti, mutta ei kertonut, miten ne aiotaan rahoittaa.

Hollande myönsi "kipeät hetket"

Hollanden pitkältä puheelta odotettiin vastauksia myös paljastukseen, joiden mukaan hänellä on ollut pitkäaikainen avoliiton ulkopuolinen suhde.

Hollande myönsi, että hänellä on ollut yksityiselämässään viime aikoina "kipeitä hetkiä", mutta korosti, että yksityiset asiat tulee käsitellä yksityisesti. Lehdistötilaisuus ei ole oikea paikka sellaiselle, hän sanoi.

Sen hän kuitenkin kertoi, ettei aio haastaa suhteestaan kertonutta lehteä oikeuteen. Hän myös kiisti, että salaiset vierailut rakastajattaren luona olisivat olleet turvallisuusriski.

Kysymykseen siitä, onko presidentin puoliso Valerie Trierweiler edelleen Ranskan ensimmäinen nainen, Hollande sanoi vastaavansa lähiviikkoina eli ennen helmikuun 11. päivänä alkavaa Yhdysvaltain-matkaansa. Ensimmäisen naisen asema ei ole virallinen, mutta hänellä on presidentin palatsissa oma työhuone ja henkilökuntaa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP