Uusi havainto evoluutiosta: Takajalat kehittyivät jo ennen kuin eläimet nousivat vedestä

Kanadasta löytyneellä otuksella on lantio, jonka ansiosta se jopa tapaili takaevillään askelia vedenpohjassa, uskoo tutkija.

Ulkomaat

Kanadassa tehdyt fossiililöydöt haastavat vakiintuneen teorian eläinten takajalkojen kehittymisestä. 375 miljoonaa vuotta sitten eläneellä otuksella ei olisi vanhan käsityksen mukaan pitänyt vielä olla takajalkojen tapaisia, sillä se eli vielä vedessä. Takajalkojen on oletettu kehittyneen vasta, kun eläimet olivat nousseet kuivalle maalle.

Krokotiilin ja kalan risteytykseltä näyttänyt Tiktaalik roseae on parhaiten säilynyt linkki kalojen ja maalla eläneiden ensimmäisten nelijalkaisten välillä. Lisälöytöjen ja -tutkimusten ansioista tutkijat ovat nyt sitä mieltä, että takajalat ovat kehittyneet takaevistä ja kehitys alkoi jo vedessä.

Ensimmäiset jäänteet löytyivät kymmenen vuotta sitten Ellesmeren saarelta Pohjois-Kanadasta. Tutkimuksissa on päätelty, että otus oli miltei metrin mittainen peto, joka terävillä hampaillaan pyydysti saalista matalissa makeissa vesissä. Sillä oli kidukset, suomut ja evät, mutta myös nelijalkaisen selkärankaisen ominaisuuksia: liikkuva niska, rintakehä ja alkeelliset keuhkot.

Lonkan nivekuoppa on ratkaiseva todiste

Eläimellä on päätelty olleen isoissa etuevissään hartiat, kyynärpäät ja osittaiset ranteet, mutta vasta nyt saatiin selvää takapäästä. Siinä oli selvä lonkan pallonivel ja hyvin liikkuvainen reisiluu, joka ulottui ruumiin alle.

– Lantio on hämmästyttävä, etenkin lonkan nivelkuoppa, joka poikkeaa täysin kaikesta, mitä olemme tienneet raajallisiin selkärangallisiin johtaneesta kehityslinjasta, sanoo yhdysvaltalaisen Drexelin yliopiston tutkija Edward Daeschler.

_Tiktaalik roseae _näyttää käyttäneen eväänsä tavalla, joka vaikuttaa enemmän raajojen käyttelyltä, Daeschler kuvailee.

Hänen tutkijatoverinsa Neil Shubin Chicagon yliopistosta pitää mahdollisena, että eläin jopa otti jonkinlaisia kävelyaskelia. Afrikassa elää keuhkokaloja, joilla on samanlainen lantio, ja niiden on havaittu kävelevän vedenpohjassa, Shubin perustelee.

Tutkimus on julkaistu Yhdysvaltain tiedeakatemian PNAS-lehdessä, ja siitä kertoo myös muun muassa Science Daily -verkkosivusto.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset