Tutkimus: Miesten homosuhteet yleisiä jo ennen sotia Suomessa

Tutkimuksen mukaan toiseen maailmansotaan asti suomalaiset miehet ja nuorukaiset harrastivat seksiä toisten miesten kanssa uteliaisuudesta, rahasta, himosta, naisen puutteesta ja humalan sokaisemana.

Kotimaa
Ravintola Kappelista näkymä sisältä terassille.
Yle

Miesten väliset seksisuhteet olivat yleisiä ennen toista maailmansotaa Suomessa, eivätkä ne määritelleet ihmistä, kertoo Sandra Hagmanin tuore väitöstutkimus. Väitöskirja kertoo nykyaikaistuvan homorakkauden tarinan seitsemän miehen kohtaloiden kautta.

Tutkimuksen mukaan toiseen maailmansotaan asti suomalaiset miehet ja nuorukaiset harrastivat seksiä toisten miesten kanssa uteliaisuudesta, rahasta, himosta, naisen puutteesta ja humalan sokaisemana.

Hagmanin mukaan tällaisia suhteita ei kontrolloitu. Silloisissa tieteellisissä kirjoituksissa miesten välisiä suhteita kutsuttiin "pseudohomoseksuaalisuudeksi".

Väitöskirjan aineisto koostuu yli sadasta pääasiassa ennen tutkimattomasta oikeustapauksesta, kymmenistä lehtikirjoituksista, kirjeistä ja muisteluista.

1900-luvun alussa homosuhteet hyväksyttyjä

Tutkimuksen aineistoon kuuluvien oikeuden pöytäkirjojen mukaan 1900-luvun alun agraariyhteiskunnassa miesten ja poikien väliset suhteet olivat pitkälle hyväksyttyjä.

Hagmanin mukaan homoseksuaalisuuden tuomitseva asenne alkoi nousta 1930-luvun oikeistolaisena aikakautena. Syynä asennemuutokseen oli natsi-Saksasta Suomeen rantautunut ideologinen käsitys siitä, että homoseksuaalisuus olisi tarttuvaa.

– Pseudohomoilusta tuli viettelyteorian myötä vaarallista. Miehet eivät välttämättä enää haluaisikaan naisia homoseksuaalisen viettelyn jälkeen. Kun tiedettiin, että miehet päätyivät suhteisiin etenkin miesyhteisöissä, muodosti sota vaaratilanteen. Kun koko lisääntymiskykyinen ikäluokka pantiin rintamalle, vaarana oli Suomen kansan rappio, Hagman toteaa tiedotteessaan.

Hänen mukaansa tällainen käsitys homoseksuaalisuudesta levisi kansan keskuuteen sodan aikana.

Viettelyteorialla suuri vaikutus

Hagmanin mukaan viettelyteorian merkitystä suomalaisessa politiikassa ei voi vähätellä. Teorian vaikutukset näkyivät rikoslaissa vuoteen 1999 asti, jolloin homoseksuaalisuuteen yllyttäminen poistettiin laista.

– Nurin perin katsottuna viettelyteoria on kuitenkin tosi seksuaaliradikaali, sillä se implisiittisesti (julkilausumatta) myöntää, että heteroseksuaalisuus ja homoseksuaalisuus eivät ole luonnollisia ja pysyviä kategorioita, ja itse asiassa se myös pelkää homoseksuaalisuuden olevan houkuttelevampi vaihtoehto.

Tutkimuksen mukaan homoseksuaalisuustuomiot olivat alueittain hyvin epätasaisesti jakautuneita. Eniten rikostuomiota homoseksuaalisuudesta annettiin 1950-luvun alussa.

Pohjois-Suomen kaupungeissa tuomioita oli eniten väkilukuun suhteutettuna. Varsinais-Suomessa ja Pohjanmaalla tuomioita ei annettu juuri lainkaan. Helsingissä langetettiin puolet kaikista tuomiosta piikkivuosina. Hagmanin mukaan syynä tähän olivat olympialaiset. Kadut piti tuolloin putsata "epäsosiaalisista" aineksista.

Hagmanin väitöskirja tarkastetaan 24.1.2014 European University Instituten historian laitoksella Firenzessä. Tutkimuksen on rahoittanut Suomen Akatemia.