Täpötäydet kuntosalit kiristävät hermoja

Kuntosalit ovat alkuvuodesta suosituimpina tunteina tupaten täynnä. Tunnit on varattu loppuun jo edellispäivinä, ja ryhmien ulkopuolelle jäävät kanta-asiakkaat kiukkuavat turhasta maksamisesta. Kaikille työssäkäyvälle eivät esimerkiksi aamutunnit istu.

ilmiöt
Nainen kuntosalilla.
Joni Tammela / Yle

Killerin liikuntakeskuksessa Jyväskylässä on treenaajia jo aamun tunteina. Heidi Koivula uurastaa crosstrainerilla.

– Käyn täällä joka arkiaamu ennen töihinmenoa. Treenin jälkeen saunaan ja töihin, hän sanoo.

Sisäliikuntapaikoille huonot ulkoliikuntakelit ovat olleet hyväksi. Nyt eletään puoliväliä tammikuuta, ja se on liikunnan sesonkiaikaa. Uudenvuoden lupauksia aletaan lunastaa ja uutta elämää ryhdytään rakentamaan.

– Meillä on vuodessa kaksi selkeää sesonkia: toinen on kesän jälkeen ja isompi tämä vuoden vaihteen piikki. Kyllä tammikuu on tällaiselle sisäliikuntakeskukselle suurin käyttöpiikki, kertoo Killerin liikuntakeskuksen yrittäjä Teemu Manninen.

Kova kilpailu

Pelkästään Jyväskylässä on kolmisenkymmentä erilaista kuntosalia tai kuntokeskusta, mutta Jyväskylän ulkopuolella paikkoja on vähemmän.

– Hurja määrä näitä Jyväskylässä on, ihmettelen suuresti miten kaikki pysyvät hengissä. Kilpailu on äärimmäisen kovaa, tuumii Manninen.

Tammikuussa kuntosalit myös suoltavat tarjouksia: neljä kuukautta puoleen hintaan, kuukausi kympillä tai muita erikoistarjouksia. Vakituiset asiakkaat ovat tarjouksista käärmeissään, sillä normaalisti kuukasi maksaa useampia kymppejä.

– Tarjoukset kertovat kovasta kilpailusta. Yhtälö on hankala, mekin olemme paljon miettineet sitä miten tarjota etuja kanta-asiakkaille. Me olemme pyrkineet pitämään vuosia sitten liittyneille ne vanhat edullisemmat hinnat, Manninen sanoo.

Salit täynnä

Vaikka kilpailu on ankaraa, kaikille ei tahdo löytyä sijaa kuntosalilta. Prime timen liikuntaryhmät ovat niin täynnä, ettei kuudenkympin kuukausimaksu takaa pääsyä ryhmään.

– Tämä on meilläkin tullut esille palautteissa, ja olen huomannut, että ryhmät ovat täynnä. Mutta nyt on tosiaan vuoden kovin sesonki ja sää on ollut ulkoliikunnalle huono. Kunhan lunta tulee, niin tunnit eivät ole ihan niin täynnä, Manninen arvioi.

16.1. klo 8:34 korjattu nimivirhe ensimmäisessä kappaleessa.