Hyppää sisältöön

Eteisessä syntyneet Onneli ja Anneli elävät unelmahetkiä nyt valkokankaalla

Kirjailija Marjatta Kurenniemen tytär Leena muistelee äitinsä tehneen töitä aina silloin, kun lapset olivat koulussa. Viiden lapsen äidin työhuone sijaitsi eteisessä ja kirjoituskoneen ääni kaikui rappukäytävässä. Kurenniemen luomat hahmot Onneli ja Anneli seikkailevat nyt myös valkokankaalla.

Onneli ja Anneli kirjoja on käännetty myös japanin kielelle
Onneli ja Anneli -kirjoja on käännetty myös japaniksi. Kuuntele Kurenniemen tyttären Leenan haastattelu kuvasta. Kuva: Yle

1970-luvulla Marjatta Kurenniemi muutti perheineen Helsingistä Etelä-Karjalaan Taipalsaarelle Kurenniemen sukutilalle.

Kurenniemessä nykyään asuu nykyään Marjatta Kurenniemen tytär Leena Kurenniemi. Tytär ihmetteli äitinsä kykyä tuottaa niin paljon tarinoita.

Marjatta Kurenniemi Kuva: YLE Tiedotus

– Hän oli viiden lapsen äiti, hän teki kaikki kotityöt itse ja jossakin vaiheessa hän näitä kirjoitti, Leena Kurenniemi muistelee.

Vuonna 2004 menehtyneen kirjailija Marjatta Kurenniemen tuotanto on laaja. Monelle lapselle ja aikuiselle ovat varmasti tuttuja Puuhiset, Oli ennen Onnimanni, Pilvipaimen sekä tietysti Onneli ja Anneli -sarja. Kurenniemi myös suomensi lukuisia Tammen kultaiset kirjat -sarjan lastenkirjoja.

Onnelin ja Annelin luoja

Lapsikatraan ollessa koulussa oli kirjailijalla mahdollisuus tuottaa tekstiä. Marjatta Kurenniemen kirjotuskoneessa syntyivät myös Onneli ja Anneli -kirjat. Satujen kaksikko on erityisesti nyt esillä. Elokuva Onnelin ja Annelin talo saa ensi-iltansa tammikuun puolivälissä.

Elokuva kertoo kahden ekaluokkalaisen tytön, Onnelin ja Annelin, kesästä ja unelmahetkistä kahdestaan, ilman vanhempia.

Kurenniemi kirjoitti kyseisen tarinan 60-luvulla, silloin kun hän asui vielä Helsingissä perheensä kanssa. Kun lapset lähtivät aamulla kouluun, koti tyhjeni, äiti jäi yksin. Ensin hän siivosi, sitten hän kävi kaupassa ja laittoi ruuan, kertoo tytär.

– Meillä oli päivällinen aina kello viisi, isä oli aina hyvin tarkka tällaisissa asioissa. Sen muistan aina, kun tulin koulusta kotiin ja porraskäytävään kuului aina naputusta, meidän äiti kirjoitti, muistelee Leena Kurenniemi ja naputtaa samalla pöytää.

Työhuone eteisessä

Kirjailija Kurenniemi käytti kaiken vapaa-aikansa kirjoittamiseen. Kirjoituspaikkana toimi eteinen, jonka takia kirjoituskoneen naputus kuului hyvin rappukäytävään.

– Hänellä ei ollut työhuonetta, eikä meidän asuntoon olisi mahtunutkaan sellaista, naurahtaa tytär Leena.

Lapsilleen Marjatta Kurenniemi ei koskaan lukenut kirjoittamiaan tarinoita.

– En kyllä muista, mutta tietysti voi olla, että olen nukkunut tai ollut muualla. Enemmän hän luki sitten omille lapsenlapsilleen, Leena Kurenniemi muistelee nauraen.

Marjatta Kurenniemen tytär Leena muistelee äitiään perheen sukutilalla. Kuva: Yle

Onneli ja Annelin talo -elokuvan pääosissa nähdään muun muassa Aava Merikanto, Lilja Lehto, Eija Ahvo, Kristiina Elstelä ja Elina Knihtilä. Leena Kurenniemi ei ole nähnyt elokuvaa, mutta hän epäilee onnistuuko elokuva saamaan lapsissa samanlaiset samaistumisen tunteen kuin kirjat.

– Minusta Onneli ja Anneli -tarinan henkilöt ovat pikkutyttöjen kuviteltava ja ajateltava omassa mielessään. Sitten kun ne esiintyvät elokuvassa, niin ne muuttuvatkin vieraiksi hahmoiksi. Samaistuminen on mielestäni tämän kertomuksen ydin. Sen olen kuitenkin kuullut, että lapset ovat kovasti kiinnostuneita ja katsoneet sitä keskittyneesti, Leena kertoo.

Onnelin ja Annelin talo -elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa perjantaina 17. tammikuuta. Elokuvan on käsikirjoittanut Sami Keski-Vähälä ja ohjannut Saara Cantell.

.
.