Hittiranneke seuraa jokaista askeltasi

Se ei ole kello vaikka se ajan näyttääkin. Se ei myöskään ole rannekoru vaikka sitä ranteessa pidetään. Tämän hetken hittituote, aktiivisuusranneke, kertoo kuinka paljon liikut päivässä. Ranneke myös muistuttaa, jos istut liian kauan paikallasi.

ilmiöt
Mari Kurtti tutkii aktiivirannekettaan.
Tarja Nyyssönen / Yle

Mikkeliläisen Mari Kurtin joululahjapaketista löytyi musta, rannekelloa muistuttava kapistus. Tarkempi tutkiskelu osoitti rannekkeen kovassa huudossa olevaksi aktiivisuusrannekkeeksi. Nyt muutaman viikon käytön jälkeen laite on osoittautunut Marille oikein koukuttavaksi.

- Ranneke kertoo minulle kuinka monta askelta olen ottanut päivän aikana, olenko istuksinut liikaa ja kuinka monta kaloria olen kuluttanut. Jo se on pelkästään kannustavaa, että tietää onko päivän liikuntatavoite täyttämässä, mutta rannekkeeseen liitetty nettiohjelma myös kannustaa kirjallisesti, Etelä-Savon liikunta ry:llä projektipäällikkönä toimiva Kurtti kertoo.

Haastatteluhetkellä, normaalina työpäivänä, kello ei ole vielä aamulla yhtätoista, mutta Marin aktiivisuuspisteet ovat jo puolessa välissä. Aamulla koiran kanssa tehty reipas lenkki näkyy rannekkeessa.

Mahtavaa! Olit todella tehokas ja liikuit paljon. Terveytesi ja kuntosi kohenivat selvästi.

Aktiivisuusrannekkeen palaute

- Tähän mennessä olen ottanut 4778 askelta ja puolet päivän aktiivisuustavoitteesta on jo täytetty. Jos juoksisin puoli tuntia, tulisi päivän urheilutarve täytettyä. Kävelyä pitää harrastaa yli tunti ja muuten toiminnallista aktiviteettiä yli 3,5 tuntia että päivän tavoite täyttyy.

Mari on käyttänyt aktiivisuusrannekettaan joka päivä joulun jälkeen. Rannekkeesta puretaan tiedot päivän päätteeksi tietokoneelle, jossa ohjelma näyttää diagrammina päivän toiminnallisuuden. Muutamana päivänä ohjelma on antanut Marille aktiivisuusmuistutuksen, mutta niihin päiviin löytyy selitys työstä.

Aktiivimittari kertoo otettujen askelten määrän.
Tarja Nyyssönen / Yle

- Juuri sellaisina päivinä kun on ollut paljon palavereita tai autossa istumista, on minulle tullut ohjelmaan muistutus, että olen istunut liikaa ja liikkunut liian vähän. Tähän saa sellaisen toiminnon, että ranneke ilmoittaa saman tien, jos liikunta meinaa unohtua, mutta minä olen ottanut sen pois päältä. Illalla kun purkaa päivän tiedot koneelle, ohjelma antaa minulle palautteen päivästä.

Tietokoneohjelma kertoo aktiivisuuden lisäksi liikunnan vaikutuksista. Edellinen päivä on Marilla ollut liikunnallisesti erittäin hyvä.

- Kone kannustaa "Mahtavaa! Olit todella tehokas ja liikuit paljon. Terveytesi ja kuntosi kohenivat selvästi." Toisaalta tämä on myös todella armoton ohjelma. Kun katsoo omaa päivän diagrammia, näkee että istumista on ihan liikaa, vaikka liikunnallisessa työssä olenkin.

Aktiivirannekkeen tiedot tietokoneen näytöllä.
Tietokone piirtää päivän aktiivisuudesta diagrammin. Tarja Nyyssönen / Yle

Rannekkeen antama palaute on armoton

Aktiivisuusrannekkeeseen on liitettävissä myös perinteinen sykemittari, jolloin rannekkeen avulla saa tietää polttaako harjoittelu rasvaa vai kohottaako se kuntoa. Mari Kurtilla on ajatuksissa myös sykemittarin hankkiminen, sillä naisella terveysliikunnan lisäksi ajatuksena myös kunnon tavoitteellinen kohottaminen.

- Useimpina päivinä minullakin tuo diagrammi kertoo, että enempi olen terveysliikuntaa harrastanut. Mutta kuntoa kohottaakseen tarvitsisi enemmän liikuntaa korkeammalla sykkeellä eli esimerkiksi juoksua. Sykemittari antaisi tarkempaa tietoa juuri kunnon kohottamista ajatellen.

Muutaman viikon käytön jälkeen Mari Kurtti on aika vakuuttunut rannekkeen tehosta.

- Niinhän sitä sanotaan että tieto lisää tuskaa. Kyllä kun se tuossa ranteessa on koko ajan muistuttamassa, niin tulee tehtyä pieniä valintoja päivän mittaan, että aktiivisuus lisääntyy. Jos tietokoneella tekee töitä, tulee pidettyä jaloittelutaukoja useammin. Ja lenkeillä tulee koiraa hoputettua juoksuun, jotta saisi sykettä nousemaan ja hyvää palautetta laitteelta, Mari Kurtti nauraa.