1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Juutalaissiirtolaisia epäillään moskeijan palosta Länsirannalla

YK:n mukaan juutalaissiirtokuntien asukkaiden iskut palestiinalaisia vastaan ovat lisääntyneet voimakkaasti viime vuosina.

Ulkomaat

Israelin miehittämällä Länsirannalla on sytytetty tulipalo moskeijassa ja tuhrittu sen seinää hepreankielisin graffitein. Palestiinalaiset syyttävät iskusta lähellä asuvia juutalaissiirtolaisia.

Deir Istijan kylässä sytytetyssä tulipalossa vaurioitui moskeijan ovi ja mattoja. Hepreankielisissä graffiteissa lukee "Arabit ulos" ja "Kosto verenvuodatuksesta".

Vastaavanlaisia iskulauseita on käytetty aiemmissakin palestiinaisomaisuutta vastaan tehdyissä iskuissa, joista poliisi epäilee juutalaissiirtolaisia.

Israelin sotilaat tulivat Deir Istijaan hyökkäyksen jälkeen ja Israelin poliisi sanoo etsivänsä epäiltyjä.

Israelin puolustusministeriö sanoo pitävänsä välikohtausta vakavana, kertoo israelilainen Haaretz-lehti. Ministeriön mukaan tällaiset teot vievät huomion päätehtävältä, joka on terrorismin vastainen taistelu, sekä horjuttavat alueen suhteellista vakautta.

Israelin puolustusministeriö ilmoitti viime vuonna laittavansa kuriin vandalismiin syyllistyvät siirtokuntalaiset. Ministeriön mukaan heitä voi verrata terroristeihin, ja heidän iskunsa voivat lietsoa väkivaltaisuuksia.

Iskut lisääntyneet

YK:n mukaan israelilaissiirtokuntalaisten hyökkäykset palestiinalaisia vastaan ovat lähes nelinkertaistuneet kahdeksassa vuodessa. Vuodesta 2006 lähtien hyökkäyksiä on YK:n mukaan tehty noin 2 100. Niistä 399 tehtiin viime vuonna.

Myös palestiinalaiset ovat syyllistyneet väkivaltaisuuksiin siirtokuntalaisia kohtaan, muun muassa kivittäneet israelilaisautoilijoita. Vuonna 2011 palestiinalaiset puukottivat hengillä siirtokuntalaisperheen viisi jäsentä näiden nukkuessa kotonaan.

Kahdeksan vuoden aikana siirtokuntalaiset ovat surmanneet kymmenen palestiinalaista ja palestiinalaiset 29 siirtokuntalaista, kertoo YK:n humanitaarista apua koordinoiva OCHA. Välikohtauksissa on loukkaantunut yli 1 700 palestiinalaista, yli 300 siirtokuntalaista ja 37 sotilasta.

Israel miehitti Länsirannan vuonna 1967 ja juutalaiset ovat perustaneet sinne omia siirtokuntiaab. Palestiinalaiset haluavat alueen osaksi tulevaa valtiotaan ja kaikkien israelilaissiirtolaisten ja sotilaiden vetäytyvän sieltä.

Lähteet: AP, Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi