1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Muutokset ravistelevat Tampereen museoita

Kuluva vuosi tuo uutta lähes jokaisen Tampereen museon toimintaan. Luvassa on niin remontteja, laajennuksia kuin johtajamuutoksiakin.

Kuva: Vapriikki

Tampereen museoissa on menossa melkoinen myllerrys. Pitkään pohdittuja tilaratkaisuja on edelleen auki ja säästöpaineissa kärvistelevä kaupunki edellyttää entistä kireämpää vyötä. 

Kuluvan vuoden näkymät ovat kuitenkin lupaavat, sanoo tuotantojohtaja Toimi Jaatinen.

– Talouden tiukkuudesta huolimatta näyttelyohjelmisto on mielenkiintoinen. Tilaratkaisuja on tulossa, Näsilinnaa remontoidaan ja Vapriikkiin saadaan tuhat neliötä lisää näyttelytilaa. Ruskon kokoelmakeskuksessakin kalustaminen on jo loppusuoralla.

Sara Hildénin taidemuseo puolestaan otti ilolla vastaan Särkänniemen hiljattaisen päätöksen siitä, että ensi kesänä ei enää peritä aluemaksua.

– Museon johtokunta linjaa tammikuun lopulla, miten lippu-uudistus varsinaisesti vaikuttaa museon toimintaan. Tämänhetkinen tieto on se, että museo myy kesällä pääsylippuja kuten talvikaudellakin. Neuvottelemme Särkänniemen kanssa, olemmeko mukana elämyspuiston rannekkeessa, sanoo Sara Hildénin taidemuseon vs. johtaja Päivi Loimaala.

Kyllähän tämä päätös oli tietyllä tavalla helpotus.

Päivi Loimaala

– Kyllähän tämä päätös oli tietyllä tavalla helpotus – taidemuseo toimii nyt enemmän omillaan ja voi kehittää omaa profiiliaan. Yhteistyö Särkänniemen kanssa on ollut sinänsä sopuisaa, mutta välillä on ollut hankalaakin.

Sara Hildénille valitaan uusi johtaja helmikuussa.

Muumeille vihdoin pysyvä koti?

Tove Janssonin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi sata vuotta, ja Janssonin Tampereen kaupungille lahjoittaman kokoelman helmiä nähdään Helsingissä Ateneumissa kevään ja kesän aikana.

– Toivotaan, että pian tulee mieluisia päätöksiä muumien pysyvästä kodista. Pormestarihan on luvannut, että kuluvan vuoden aikana tämä selviää, kun valtuustokin käsittelee asiaa. Samalla tietysti ratkeaa moni muukin taidemuseon tiloihin liittyvä asia, sanoo Tampereen taidemuseon johtaja Taina Myllyharju.

Myllyharju muistuttaa, että tapahtui mitä tapahtui, muumit pysyvät pitkällä tähtäimellä Tampereella.

– Meillä on suuri kokoelma, yli 2000 originaalipiirrosta ja luonnosta sekä noin 40 kuvaelmaa. Juhlavuoden ja juhlanäyttelyn jälkeen kuvaelmat tulevat takaisin, ja yritämme saada ne esille Tampereella parhaalla mahdollisella tavalla.

Vapriikki laajenee, museoväki vähenee

Museokeskus Vapriikin painoarvo kasvaa entisestään, kun kokonaisuuteen lisätään Postimuseo, Kivimuseo ja Rupriikki.

Tässä syntyy mielestäni valtakunnan vetovoimaisin museokeskittymä.

Marjo-Riitta Saloniemi

– Tässä syntyy mielestäni valtakunnan vetovoimaisin museokeskittymä, joka tarjoaa jokaiselle jotakin, sanoo vs. museonjohtaja Marjo-Riitta Saloniemi.

– Kun Kivimuseo ja Rupriikki muuttavat Vapriikkiin, näiden pientenkin museoiden kehitysmahdollisuudet voidaan jatkossa turvata.

Tiivistämisen ja keskittämisen myötä myös museoiden henkilökunta vähenee, sanoo tuotantojohtaja Toimi Jaatinen.

– Kaupunki ei irtisano, vaan katsomme tarkasti, korvataanko eläkkeelle lähtijä vai hoidetaanko asia tehtävien yhdistämisellä. Jossain vaiheessa tulee tietysti vastaan raja, jonka jälkeen kohteita ei enää voida pitää auki. Toistaiseksi se on kuitenkin onnistunut.

Tampere on kouluttanut viime syksyn aikana museoihin vapaaehtoisia kulttuuriluotseja, joiden tarkoitus on muun muassa aktivoida kaupunkilaisia osallistumaan museoiden toimintaan.

– Vapaaehtoiset eivät korvaa vakituisia työntekijöitä. He voivat olla esimerkiksi eläkeikäisiä, joille etsitään yhdessä uusia harrastuksia. Yksi sellainen on museotoimintaan osallistuminen, Jaatinen sanoo.