1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen metsäkeskus aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan miljoonan euron säästöjä tänä vuonna. Metsäkeskuslain suunniteltu uudistaminen voi lisätä paineita uusien säästöjen löytämiseen.

Kotimaan uutiset
Panta puussa.
Ville Kinnunen / Yle

Suomen metsäkeskus aloittaa yhteistoimintaneuvottelut ensi viikolla. Neuvotteluilla tavoitellaan tänä vuonna noin miljoonan euron säästöjä julkisten palvelujen yksikössä. Taustalla on valtionavun pieneneminen viime vuodesta 5,3 miljoonalla eurolla.

Metsäkeskuksen nyt alkavat yt-neuvottelut ovat vasta alkua kustannussäästöjen etsimisessä. Vuonna 2012 voimaan tullut metsäkeskuslaki jakoi silloisen organisaation kahteen osaan, liiketoimintayksikköön ja julkisen palvelujen yksikköön. Laki rajoittaa julkisen palvelujen yksikön tulonhankintaa, joten toiminta on lähes kokonaan valtionavun varassa.

Metsäkeskuslaki on jälleen uudistumassa vuoden 2015 alussa. Nykyiseen organisaatioon ollaan puuttumassa ja todennäköisesti nykyisten 13 alueyksikön määrä vähenee. Koska lainvalmistelu on pahasti kesken, nyt alkavissa yt-neuovtteluissa tuskin voidaan ennakoida lain uudistumisen vaikutuksia. Käytännössä myöhemmin tänä vuonna voi olla edessä uudet yt-neuvottelut.

Suomen metsäkeskuksen johtaja Ari Einin mukaan organisaation suunniteltavat muutokset liittyvät liiketoimintayksikkö Otson irtautumiseen. Tämänkertaisissa yt-neuvotteluissa on tarkoitus edetä mahdollisimman nopeasti.

- Ikäviä asioita ei ole syytä vatvoa pitempään kuin tarpeellista. Henkilöstöstä suuri osa tekee paljon ulkotöitä, joten tavoite on saada neuvottelut päätökseen maastokauden ulkopuolella. Koetetaan löytää avoimissa neuvotteluissa parhaat toimenpiteet säästöjen aikaansaamiseksi ja jatketaan siitä eteenpäin.

Metsäkeskuksen julkisissa palveluissa työskentelee koko maassa tällä hetkellä noin 650 työntekijää, joista Kainuun metsäkeskuksessa hieman yli 30 henkilöä. Pääkonttori sijaitsee Lahdessa. Yksikön tehtävä on kehittää metsäalaa sekä edistää metsien ja puun käyttöä.

Lisätty 13:35 Ari Einin kommentti

Lue seuraavaksi