Koe uusi yle.fi

Norjan poliisi: Yara lahjoi Gaddafin hallituksen

Lannoitevalmistaja Yara saa 35 miljoonan euron sakot vuosia jatkuneesta lahjonnasta Intian, Libyan ja Venäjän suuntiin. Lausunnossaan Yara myöntää syyllisyytensä.

talous

Norjalainen lannoitevalmistaja Yara on saanut 35 miljoonan euron sakot vuosia jatkuneesta lahjonnasta. Poliisin mukaan yhtiö maksoi säännöllisesti lahjuksia korkea-arvoisille hallitusten edustajille Intiassa ja Libyassa, kuten Libyan syrjäytetyn johtajan Muammar Gaddafin öljyministerille sekä venäläisille yhteistyökumppaneille.

Yaran julkisessa lausunnossa kerrotaan, että yhtiö myöntää syyllisyytensä ja hyväksyy sakon. Lahjonta koskee vuosia 2004–2009.

Yara on maailman suurimpia lannoitevalmistajia. Se aloitti omat tutkimuksensa hämäristä rahansiirroista kolme vuotta sitten. Tämän jälkeen useat Yaran johtohenkilöt joutuivat syytteisiin, mutta tuomioita ei jaeltu ja johtajat ovat edelleen Yarassa eri tehtävissä.

Poliisin mukaan kuitenkin lähiaikoina tehdään päätökset koskien yksittäisten henkilöiden syytteiden nostamisia. Tulilinjalla on entinen toimitusjohtaja Thorleif Enger, yksi Norjan talouselämän maineikkaimmista vaikuttajista, kertoo yleisradioyhtiö NRK.

Norjan valtio omistaa yli kolmasosan Yarasta. Yara kytkeytyy Suomeen vuoden 2007 kaupalla, jossa yhtiö osti Kemira GrowHown lannoitetehtaat.

Lähteet: Reuters