Alikersantti Rokka laulaa taas - oopperaharvinaisuus lavalle Oulussa

Tuntematon sotilas on nähty oopperalavalla vasta kaksi kertaa, vuonna 1967 Kansallisoopperassa ja Imatralla 1998. Uusi versio tuo sodan kauhut oopperalavalle.

teatteritaide
Tuntematon sotilas-ooppera Oulun kaupunginteatterissa
Osa oopperassa käytettävistä aseista on ollut tositoimissa rintamalla.

Tuntematon sotilas -ooppera kantaesitettiin vuonna 1967 Suomen kansallisoopperassa. Tuolloin ohjaajana oli Edvin Laine.

Vaikka teos oli suuri menestys, niin sen jälkeen oopperaa on esitetty vain ulkoilmaversiona Imatralla. Kapellimestari, konserttipianisti ja Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksen professori Markus Lehtinen teki kulttuuriteon ja kaivoi teoksen arkistojen unohduksista.

Tuntematon sotilas -oopperan sävelsi Tauno Pylkkänen Väinö Linnan romaanin pohjalta. Pylkkänen oli sikäli poikkeuksellinen hahmo Suomen musiikissa, että ainoana tuon ajan suomalaisena säveltäjänä hän teki keskeisen elämäntyönsä oopperan parissa.

– Vuonna 1918 syntynyt Pylkkänen oli sodan kokenut nuori mies. Hän saikin esitettyä musiikillaan hyvin dramaattisesti sodan hajottavan ja repivän vaikutelman, kertoo kapellimestari Markus Lehtinen.

Oopperassa keskitytään siihen, että sota on aina tragedia, eikä siinä ole mitään hienoa.

Lauri Maijala

Sodan kauheudet esiin

Sodan varjot venyvät musiikista myös tulkintaan. Sotaa kaunistelemattoman oopperan partituureihin onkin merkittynä paikkoja sodan taisteluäänille ja efekteille, joita myös juuri KOM-teatterin toiseksi taiteelliseksi johtajaksi valittu ohjaaja Lauri Maijala ei epäröi käyttää.

– Pyrimme siihen, että esityksen nähneenä ei voi ajatella, että olisi kauhean kaunista kuolla maansa puolesta sinänsä. Velvollisuudet ovat toinen asia, mutta oopperassa keskitytään siihen, että sota on aina tragedia, eikä siinä ole mitään hienoa.

Se ei saa olla itseisarvo, että tehdään taidetta taiteen takia.

Petrus Schroderus

– Sen muistuttaminen on meidän taiteilijoiden tehtävä sitten kun veteraanit ovat menneet, Maijala sanoo.

Tuntemattomassa sotilaassa kirkasotsaisena sotaan lähtevän Kariluodon roolissa nähdään Petrus Schroderus. Oopperaa elitistisyydestäkin kritisoinut entinen kansallisoopperan tenori toisi näyttämöille lisää suosikkiesityksiä.

– Se ei saa olla itseisarvo, että tehdään taidetta taiteen takia. Jos ihmiset tulevat kuuntelemaan jotain suosittua teosta, niin ei se suosio tee siitä huonoa, Schroderus sanoo.