1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Itkeminen on vaikeaa

Itkevään ihmiseen ei osata suhtautua muualla kuin elokuvateatterin penkeillä ja hautajaisissa, pohtii kolumnissaan toimittaja Mari Siltanen.

Näkökulmat
Yle Tampereen toimittaja Mari Siltanen
Antti Eintola / Yle

Itkeminen on helppoa. Onnellinen pari menee naimisiin telkkarissa tai elokuvan päähenkilö löytää kadoksissa olleen koiransa. Hautajaiset. Kyyneleet vierivät poskille ja ihminen vaivihkaa taputtelee ne pois puhtaan valkealla liinalla.

Oikeassa elämässä kyyneleet sumentavat näön. Yrittää pidättää pakahtunutta tunnetta sisällään, jottei päästäisi räkäfestiä valloilleen. Niin ja kun itkee, sitä puhtaan valkeaa nenäliinaa ei todellakaan ole. Paidanhihaa on venytettävä, jotta saisi edes ne suurimmat lammikot naamasta, leuasta ja kaulasta mopattua.

Itkeminenhän ei ole ok, vaikka kuinka sanotaan ettei saisi tunteitaan paketoida laatikkoon ja sitä laatikkoa jonnekin komeroon lukita. Raivostuessaan itkevä ihminen on tyhmä. Väsyneenä itkevä taas on lapsellinen. Itkevään ihmiseen ei osata suhtautua muualla kuin siellä elokuvateatterin penkeillä ja hautajaisissa.

Suru on kuin käsilaukussa matkaava pieni nenäliinapaketti.

Mari Siltanen

On hyvin poikkeuksellista että ihminen itkee muualla kuin kotonaan tai lääkärin vastaanoton suljettujen ovien takana. On koottava itsensä ennen kuin astuu maailmaan, vaikka sitä samaa maailmaa se vastaanottohuonekin on. Ja jokainen saa elämässään niin huonoja uutisia, että romahtaa.

Ja joskus nyt vaan itkettää pienempikin asia. Emme itke, koska emme halua huolestuttaa muita. Jokainen aikuinen tietää, että kyllä tämä tästä ajallaan sitten joskus taas paremmaksi muuttuu. Itkiessä läsnä olevat vaan eivät aina ymmärrä, että ei aikuinen järkeään ole menettänyt, on vaan surullinen. Surkuttelu tai sinun nyt vaan on hyväksyttävä tämä -toteamukset turhauttavat, kun haluaa vain että hyväksytään. Nyt itkettää, mutta kohta taas ei.

Suru ei ole irrallinen elämänjakso, jolloin surraan joka minuutti. Suru on kuin käsilaukussa matkaava pieni nenäliinapaketti. Se kulkee aina matkassa, vaikkei sitä aina tarvita. Niin ja se kulkee sulassa sovussa huulipunien, kalentereiden ja avainnippujen kanssa.