Marjo Sjöroos: Malleja tarvitaan tulevaisuudessakin

Etlan raportin mukaan mallin ammatti todennäköisesti katoaa. Mallitoimiston johtaja uskoo mallintöiden säilyvän.

ilmiöt
Miesmalleja lavalla kuvut päässään.
Mallit esittelivät korealaisen Vantvaart-merkin luomuksia Kiinan muotiviikon näytöksessä Pekingissä 29. maaliskuuta 2013.How Hwee Young / EPA

Maanantaina julkistetun Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) raportti listaa mallien olevan katoava ammatti tulevaisuudessa. Turkulaisen mallitoimisto Fashion teamin johtaja Marjo Sjöroos ei kuitenkaan usko uhkakuviin.

- Ajattelen aina positiivisesti elämästä, enkä usko näihin uhkakuviin ollenkaan. Kyllä tämä maailma on tosi pahasti menossa huonoon suuntaan, jos ajatellaan että ihmisiä otetaan eri aloilta pois.

Raportin mukaan tekniikan innovaatiot, kuten 3D-mallit, voisivat tulevaisuudessa korvata elävän mallin. Sjöroos suhtautuu tulevaisuudenkuvaan varauksella.

- Kyllä meidän täytyy taistella paikastamme ja näyttää, että ihmisiä tarvitaan.

Marjo Sjöroos
Marjo SjöroosFashion team

Sjöroos muistuttaa, että Suomessa mallimarkkinat ovat pienemmät kuin ulkomailla. Moni tekee töitä freelancerina.

- Kukaanhan ei ole ammattimalli, eikä Suomen maassa pysty kukaan edes olemaan. Suomen markkinat ovat kuitenkin niin pienet. Mallin työ pidetään joko harrastuksena tai sitten siitä saa vähän opiskelurahoja. Tämä on sivubisnes.

Kyllä meidän täytyy taistella paikastamme ja näyttää, että ihmisiä tarvitaan.

Marjo Sjöroos

Ei suuria muutoksia mallibisneksessä

Muutoksia mallimaailmassa on kuitenkin tapahtunut Sjöroosin 25 vuotta kestäneen mallitoimistouran aikana. Muutokset eivät ole olleet suuria.

- Kansainvälisille markkinoille haetaan ihan erityyppisiä tyttöjä. Pitää olla pitkä ja todella hoikka. 90-luvun alussa sai olla pyöreämpiä tyttöjä. Mutta muuten kyllä tämä mallimaailma on samalla tavalla toimistoni osalta pyörinyt. Isoja mullistuksia ei ole tapahtunut.

Sjöroos uskoo, että malleja tarvitaan vielä tulevaisuudessakin.

- Ihan varmasti tarvitaan, ja varmaan niin kauan kuin minä elän. Olen ajatellut eläväni kahdeksankymmentävuotiaaksi ja yli, enkä usko että sitä ennen tulee muutosta, painottaa Sjöroos.