Yleisö valitsee vuoden retkikohteen

Vuoden retkikohde valitaan netissä järjestettävässä yleisöäänestyksessä. Kisan finaalissa on mukana yhdeksän retkeilyreittiä eri puolilta Suomea

luonto
Näkymä vaaralta.
Yle

Kilpailussa etsitään luontoretkeilyreittiä, jonka pituus on vähintään 20 km, ja jonka varrella on maastoyöpymismahdollisuus.

Retkeilyreitit ovat alueen ylläpitäjän suunnittelemia, useammasta etapista koostuvia kokonaisuuksia, jotka on merkitty maastoon ja retkeilykarttoihin.

Usein reitit seuraavat historiallisia kulkuväyliä tai ne kulkevat merkittävien kohteiden kautta. Reittien varrella on retkeilijälle tarkoitettuja palveluita, kuten leiriytymis- ja tulentekopaikkoja.

Kilpailun ensimmäisessä vaiheessa yleiso sai ehdottaa mukaan otettavia kohteita. Ehdotuksia tuli yli 130 henkilöltä ja ehdotettuja kohteita oli lähes 80.

Retkeilyalan ammattilaisista koostuva raati valitsi ehdotuksista yhdeksän finalistia. Raati huomioi valinnassa muun muassa kohteen saavutettavuuden, maaston asettamat vaatimukset, taukopaikat ja tarjolla olevat palvelut.

Vuoden Retkikohde -kilpailu järjestetään nyt kymmenettä kertaa. Kilpailulla pyritään edistämään retkeilyn ja retkeilykohteiden tunnettuutta sekä löytämään uusia, kiinnostavia kohteita.

Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan 5 000 euron stipendillä. Palkinto on tarkoitettu kohteen toiminnan kehittämiseen ja kävijöiden hyödyksi, esimerkiksi uuden nuotiopaikan rakentamiseen tai nettisivujen parantamiseen.

Itärajan reitti on helppo ja vaikea

Kisassa mukana oleva Itärajan kesäretkeilyreitti on 160 kilometriä pitkä, Kainuun itärajan tuntumassa kulkeva erämainen vaellusreitti. Reitin voi jakaa päiväetappeihin ja kulkea kokonaan tai osittain. Reittiä ylläpitää Metsähallitus.

Reitin varrella on muun muassa vienankarjalaiset kylät ja Murhisalon ja Martinselkosen erämaiset alueet. Reitin varrelta voi havaita myös talvisodasta kertovia muistomerkkejä. Reitin päätepiste on Hossan retkeilyalue, jossa sijaitsevat muun muasa Värikallion kalliomaalaukset.

Kesäretkeilyreitti soveltuu erävaellukseen. Talvella kesäretkeilyreitillä voi harjoittaa myös umpihankihiihtoa. Kesäretkeilyreitin lisäksi itärajalla kulkee talviretkeilyreitti, jolla ei ole säännöllistä ylläpitoa. Talvi- ja kesäretkeilyreitit yhtyvät paikoin ja myötäilevät toisiaan pitkiäkin taipaleita.

Äänestys netissä helmikuun puoleenväliin saakka

Esittely jokaisesta finalistikohteesta sekä linkki äänestyslomakkeelle löytyy Messukeskuksen (siirryt toiseen palveluun) internet -sivuilta. Äänestys päättyy sunnuntaina 16.2. ja äänestystulos julkistetaan Retki-messujen avajaispäivänä 7.3.