1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Turkulaisella päiväkotilapsella bakteeriperäinen aivokalvontulehdus

Muille mahdollisesti altistuneille on tarjottu estolääkitys. Tartuntataudeista vastaava lääkäri muistuttaa, että kyse on yksittäistapauksesta.

Turun Kerttulin päivähoitoyksikön lapselta on löytynyt bakteeriperäinen aivokalvontulehdus. Meningokokki-bakteerille mahdollisesti altistuneille muille henkilöille on tarjottu tautia ehkäisevä antibiootti. Heitä on kolmisenkymmentä, joista 20 on lapsia. Tartuntatapaus diagnosoitiin tiistaina.

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaavan lääkärin Jane Marttilan mukaan kyse on yksittäistapauksesta, mutta tilannetta seurataan. Bakteeriperäinen aivokalvontulehdus on harvinainen.

- Näitä tulee Suomessa yksittäisiä tapauksia vuodessa. Myös se, että tauti on näin pienellä lapsella, on harvinaista, Marttila kertoo.

Aivokalvontulehdukseen viittaavia oireita ovat mm. korkea kuume, päänsärky ja oksentelu, verenpurkaumat iholla sekä poikkeuksellinen väsymys ja huonovointisuus. Bakteeri leviää huonosti ja vaatii läheisen kontaktin sairastuneeseen. Ihmiselimistön ulkopuolella bakteeri kuolee nopeasti.

- Tästä on tiedotettu asianosaisia ja olemme tehneet muutkin tarvittavat toimenpiteet, kuten estolääkityksen antaminen. Kyse on yksittäistapauksesta, mutta toki tarkkailemme tilannetta, Jane Marttila kertoo.