E-urheilulla voi tienata miljoonia

Tietokonepelaamisesta on tullut maailmalla jo rahakasta ammattiurheilua. Niin sanottu e-urheilu on kasvanut nopeasti myös suosituksi yleisölajiksi.

Ihmisiä tietokoneruutujen äärellä.
Ammattilainen valottaa pelin kulkua ja näyttää, millaista sormi- ja silmänäppäryyttä laji vaatii.

Helsinkiläinen 23-vuotias "Elfi" eli Samuli Sihvonen on pelannut strategiapeli StarCraft kakkosta ammatikseen viimeiset kolme vuotta.

Sihvonen harjoittelee jopa seitsemän tuntia päivässä ja kiertää keskimäärin kymmenessä kansainvälisessä peliturnauksessa vuosittain.

Kyllähän kaikki ihmiset käy jossain töissä ja meikällä valinta vaan on ollut pelaaminen.

Samuli Sihvonen

- Niin monet pelaa, että sponsorit haluaa laittaa rahaa tänne ja sitä kautta tästä on tullut jo iso juttu. Ja kyllähän kaikki ihmiset käy jossain töissä ja tekee sitä paljon, että meikällä vaan on nyt tämä valinta ollut, kertoo Sihvonen.

Pelaamisessa nuorta miestä kiehtoo eniten voittaminen ja kilpaileminen.

- Sitä myös jaksaa aika helposti, kun pystyn ikäänkuin yhdistämään työn ja harrastuksen, kuvailee Sihvonen.

Pojan ammatinvalinta on saanut myös vanhempien hyväksynnän.

- Kyllä vanhemmat ovat olleet ymmärtäväisiä ja kannustavia varsinkin sen jälkeen kun ensimmäisen kerran 14-15-vuotiaana lähdin pelaamaan turnausta ulkomaille, niin että kaikki hotelleja myöten maksettiin.

Ammattipelaajia Suomessa vielä vähän

Suomessa digitaalisella pelaamisella itsensä elättäviä on vasta muutamia. Maailmalla heitä on paljon enemmän. Palkka tulee lähinnä sponsoreilta.

- Se on markkinointia, siinä on mainontaa, televisiointioikeuksia ihan niin kuin urheilussa. E-urheilusta tässä tapauksessa puhutaan. On talleja ja tiimejä, joissa pelaajat pelaa ja he maksavat kuukausipalkkaa pelaajille ja lisäksi tulee turnauksista mahdollisesti palkintorahoja, kertoo nykykulttuurin tutkimuksen professori Raine Koskimaa Jyväskylän yliopistosta.

Suurimmissa kansainvälisissä turnauksissa puhutaan jopa miljoonien palkintorahoista. Suomessa summat liikkuvat vielä tuhansissa euroissa.

Pelitaidot kiehtovat suuria yleisöjä

Tietokonepelejä selostetaan jo kuin jalkapallo-otteluja. Peliturnauksissa saattaa olla paikan päällä tuhansia katsojia ja netin ja television suorat lähetykset keräävät jopa miljoonayleisöjä ympäri maailmaa. Yle Areenassa näytettiin viime viikonloppuna yksi peliturnaus Tampereelta. Ilmiötä voiverrata yleisönäkökulmastakin urheiluun.

Pelit on tehty koukuttaviksi. Niiden keskeisin lähtökohta on kilpailu toista vastaan.

Tero Pasanen

- Ihmiset on pelanneet lätkää joskus ja sitten ne katsoo sitä, niin miksei tietokonepelaaminen voisi olla samanlaista, pohtiii Sihvonen.

Professori on pelaajan kanssa samoilla linjoilla.

- Sitä voi tietysti pohtia, missä määrin siinä on urheilun fyysisyyttä, mutta esimerkiksi shakkihan lasketaan sekin urheiluun. Kaikkeen urheiluun on tullut mukaan myös show, viihde, jossa fyysinen suoritus ei ole ainoa näkökulma, että siinä mielessä pelaaminenkin sopii aika hyvin joukkoon, sanoo Koskimaa.

Kiinnostus peleihin yhdistää yleisöä.

- Toisten pelaamista saa seuraamaan kiinnostus pelaamiseen ja siihen taitoon, jota se vaatii. Monet myös itse pelaavat näitä pelejä ja tietenkin jos joku ammattilainen pelaa maailman huipulla, niin se kiinnostaa, valottaa väitöstutkija Tero Pasanen Jyväskylän yliopiston Agora Centeristä.

Tutkija tuntee myös pelien vetovoiman.

- Pelit on tehty koukuttaviksi. Niiden visuaalinen ja sisällöllinen laatu paranee koko ajan. Niissä pelaaja saa olla itse aktiivinen tekijä, eikä vain sivustaseuraaja. Pelien yksi keskeisin lähtökohta on kilpailu toista vastaan, toteaa Pasanen.

Kampittaako tietokonepeli jääkiekon?

Suosituinta e-urheilu on muun muassa Aasiassa, Yhdysvalloissa, Saksassa, Ukrainassa ja Ruotsissa. Etelä-Korea on lajissa kuitenkin aivan omaa luokkaansa. Huippupelaajilla on siellä omat valmentajatkin.

- Koressa ammattipelaajat ovat kuin rocktähtiä. Ne on ison median miehiä ja niitä kyllä seurataan ja heillä on omat fanijoukkonsa ja he ovat isoja jullkkiksia, kertoo Pasanen.

Voiko pelien seuraamisesta sitten tulla suositumpaa kuin vaikkapa MM-jääkiekko?

- Vaikea kyllä nähdä, ettei Leijona-joukkuetta ja MM-lätkää seurattaisi, mutta en olisi suuresti yllättynyt, jos joku näistä digitaalisista peleistä nousee hyvinkin suureen kansansuosioon, arvioi Koskimaa.