Uutta pontta vanhalle epäilykselle: Myrkytettiinkö Aleksanteri Suuren viini?

2 300 vuotta sitten eläneen suuren sotapäällikön kohtaloksi koitui tavallinen kasvi, uskoo uusiseelantilainen tutkija. Myrkyllinen kasvi aiheuttaa juuri sellaisen kuolinkamppailun, johon Aleksanteri Suuren elämä päättyi.

Aleksanteri Suuren kuolinsyy on ollut pitkään tutkijoita vaivannut mysteeri. Luonnollisten syiden lisäksi Aleksanterin tappajaksi on epäilty myrkytystä, ja uusiseelantilaiset tutkijat uskovat nyt löytäneensä todisteita teorian tueksi.

300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua elänyt Aleksanteri valtasi laajat maat Välimereltä Babyloniaan, ennen kuin kuoli 32 vuoden iässä Babylonian hallitsijan Nebukadnessarin palatsissa. Aleksanterin legenda kaikkien aikojen suurimpana sotapäällikkönä vain vahvistui kuoleman jälkeen.

Aleksanteri Suuren tappaneina kasveina on testattu myös myrkkykatkoa, ukonhattua, koiruohoa, hullukaalia ja syysmyrkkyliljaa.

Tuoreessa tutkimuksessa Aleksanterin kuolinsyyksi epäillään viiniin ujutettua myrkkyä, joka oli peräisin sudenmarjoihin kuuluvasta valkopärskäjuuresta. Näin arvioi Uuden-Seelannin myrkytyskeskuksen ja Otagon yliopiston tutkija Leo J. Schep, joka otti Aleksanterin kuolinsyyn selvittääkseen alkujaan kymmenen vuotta sitten brittiläistä tv-ohjelmaa varten.

Schepin mielestä arsenikki- tai strykniinimyrkytys ei kelpaa syyksi, sillä Aleksanterin kuolinkamppailun tiedetään olleen pitkä. Valkopärskäjuuri aiheuttaa hitaan kuoleman.

Oireet täsmälleen oikeat

Valkopärskäjuuri oli antiikin kreikkalaisille hyvin tuttu. Siitä tehtiin viiniä, jota käytettiin vatsavaivaisten oksennuslääkkeenä. Liian suuresta annoksesta sen sijaan voi koitua Aleksanterin kohtalo: hänellä oli 12 päivän ajan kuumetta ja kovia tuskia eikä hän kyennyt puhumaan eikä kävelemään.

Aleksanteri Suuren tappaneina kasveina on testattu myös myrkkykatkoa, ukonhattua, koiruohoa, hullukaalia ja syysmyrkkyliljaa. Schep sanoo pitäneensä valkopärskäjuurta yhtä epätodennäköisenä syypäänä kuin niitä, mutta hänen yllätyksekseen vaikutukset vastaavat Aleksanterin oireita.

– Valkopärskäjuurimyrkytyksessä ensimmäiset oireet ovat äkillinen kipu rintalastan alla ja mahdollisesti pahoinvointi ja oksentaminen. Niitä seuraa pulssin hidastuminen ja verenpaineen lasku ja huomattava lihasheikkous, Schep listaa.

Schep arvelee, että myrkkyviini tarjottiin Aleksanterille tavallisella viinillä makeutettuna. Aleksanteri nautti myrkkymaljan juhlissa tukevassa humalatilassa eikä huomannut eroa, Schep tuumii. Hän myöntää kuitenkin, ettei myrkytys edelleenkään ole varma kuolinsyy, ja sanoo, ettei sitä voida koskaan täysin varmasti tietääkään.

Hänen ja Otagon yliopiston toisen tutkijan Pat Wheatleyn työstä kertoo The New Zealand Herald -lehti. Tutkimus on julkaistu painettuna Clinical Toxology -lehdessä.