Syyrialaisille luvattu miljardi apua

YK:n mukaan lähes puolet syyrialaisista tarvitsee apua ja heidän avustamisekseen tarvitaan tänä vuonna ennätykselliset 4,8 miljardia euroa.

Ulkomaat

Kuwaitissa pidettävässä YK:n avustuskokouksessa on tähän mennessä luvattu noin miljardi euroa lisää rahaa sisällissodasta kärsivien syyrialaisten auttamiseen.

Eniten apua on luvannut isäntämaa Kuwait, noin 370 miljoonaa euroa. Yhdysvallat lupaa lisätä apuaan YK:lle noin 280 miljoonaa, EU 165 miljoonaa ja Britannia 120 miljoonaa.

YK:n mukaan se tarvitsee tänä vuonna ennätysmäiset noin 4,8 miljardia euroa syyrialaisten avustamiseen kotimaassa ja pakolaisleireillä. Koko summaa ei odoteta saatavan kasaan Kuwaitin-kokouksessa.

Viime vuonna vastaavassa avustuskokouksessa YK sai avusutslupauksia noin 1,1 miljardin euron edestä, mutta YK on tähän mennessä saanut summasta vain 70 prosenttia.

YK arvioi, että apua tarvitsee jo noin 9,3 miljoonaa syyrialaista eli lähes puolet maan väestöstä. Lähes 6,5 miljoonaa elää kotimaassaan pakolaisena. Syyriasta paenneita on yli kaksi miljoonaa.

YK arvioi, että lähes kolme vuotta sitten puhjennut konflikti on vienyt Syyrian kehitystä 35 vuotta taaksepäin. YK:n hätäapua koordinoiva Valerie Amos toteaa, että Syyrian bruttokansantuote on pudonnut 45 prosenttia, valuutta menettänyt arvostaan 80 prosenttia ja infrastruktuurin tuhoutuminen on vaarantanut useimpien peruspalvelujen saannin.

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma WFP kertoo toimittaneensa joulukussa ruoka-apua 3,8 miljoonalle syyrialaiselle. Itäisten maakuntien ja piiritettyjen kaupunkien asukkaat ovat kuitenkin avun ulottumattomissa. Noin 245 000 syyrialaista elää piiritetyissä kaupungeissa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP