1. yle.fi
  2. Uutiset

Taas uusi talouden kuumemittari: Metallien hintaralli kertoisi Suomen viennin noususta

Metallien hinnat ovat nousseet viime viikkoina maailmanmarkkinoilla. Hintojen pysyvä nousu ennakoisi myös yleistä talouden piristymistä.

talous

Suomen kannalta metallien kiihtyvä kallistuminen voisi merkitä viennin piristymistä. Jos nimittäin teollisuusmetallit nousisivat kautta linjan, se merkitsisi kiistatta investointien elpymistä maailmalla.

Suomen metalliteollisuuden valmistamien investointilaitteiden ja -koneiden kysyntä on ollut pitkään alamaissa. Metalliteollisuus on kuitenkin yhä Suomen talouden selkäranka – varsinkin kun Nokia on osittain poistunut keskuudestamme ja metsäteollisuus on mitä on.

– Suomi on täysin riippuvainen globaalista maailmantaloudesta. Teollisuusmetallit ovat puolestaan maailmantalouden paras kuumemittari. Niiden hinnat kertovat, missä mennään, sijoitusjohtaja Kim Pessala Evli Pankista painottaa.

Talouskehitys on ollut varsin heikkoa viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana. Ja kovin alaspäin ovat menneet myös teollisuusmetallien hinnat.

Mutta aivan viime aikoina on siis nähty heiveröisiä merkkejä metallien hintojen noususta.

– Nyt on toiveikkuutta markkinoilla. Tietysti metallien hinnat ja sitä kautta niiden jalostus määräytyy maailmanmarkkinoilla, Kaivannaisteollisuus ry:n toiminnanjohtaja Pekka Suomela toteaa.

Ja kuin tilauksesta Maailmanpankki ennustaakin maailmantalouden elpyvän luultua nopeammin. Suomen kaivos- ja teräsyhtiöt pitävät peukkuja ylhäällä.

– Maailmantalouden kasvu merkitsee sitä, että myös kaivosteollisuudelle ja terästeollisuudelle on tulossa kasvuvaihe. Tosin emme pysty seuraamaan kehitystä päivän tarkkuudella, vaan hieman jälkijunassa, mutta perusvire on positiivinen. Odotamme hienoista elpymistä, Suomela sanoo.

Teollisuusmetallien hinnat pysyivät melko vakaina koko 2000-luvun alun. Sitten hinnat hypähtivät ennennäkemättömän ylös, mutta finanssikriisin myötä pudotus oli raju. Ja taas nousun jälkeen metallit halpenivat.

Sijoittajat jännittävät seuraavaa liikahdusta kynsiä purren.

– Me uskomme, että tällä hetkellä teollisuusmetalleissa on ylituotantoa. Varastot ovat erittäin suuret. Ylituotannon purkaminen vie kyllä monta, monta vuotta, sijoitusjohtaja Kim Pessala Evli Pankista arvioi.

Lue seuraavaksi