1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tukholmaan rakennetaan 140 000 uutta asuntoa – Malmön verran

Tukholman kaupungin väkiluvun ennustetaan rikkovan miljoonan rajan vuoteen 2020 mennessä. Asuntopula on huutava.

Kokonaan uusi kaupunginosa Tukholmassa on Södermalmin eteläpuolta halkovan kanavan molemmin puolin rakennettava Hammarby Sjöstad. Kuva: Tukholman kaupunki

Tukholman kaupunginosat muuttavat lähivuosina muotoaan täysin. Kaupunkiin rakennetaan 140 000 uutta asuntoa 20 vuoden aikana, kertoo sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Se on yhtä paljon kuin asuntoja koko Malmön kaupungissa, joka on Ruotsin kolmanneksi suurin kaupunki.

Tukholman kaupungin mukaan uusia asuntoja rakennetaan kaikkiin kaupunginosiin, niin ydinkeskustaan kuin lähiöihinkin. Tarkoituksena on tiivistää rakennuskantaa ja muuttaa vähän käytetyt teollisuusalueet asuntoalueiksi. Puistoalueisiin ei poliitikkojen mukaan kosketa.

– Olemme yllättyneitä mahdollisuuksista. Voimme rakentaa uudet asunnot rakentamatta kaupunginosia korkeammaksi kuin ne nyt ovat, asuntorakentamisesta vastaava kunnanneuvos Regina Kevius Tukholman kaupungista kertoo Dagens Nyheterissä.

Lähiöt alkavat muistuttaa keskustaa

Tukholman rakennussuunnitelmien mukaan suurimman muodonmuutoksen kokevat ydinkeskustan ympärillä sijaitsevat, 1900-luvun alkuvuosikymmeninä perustetut lähiöt. Niihin rakennetaan asuntojen lisäksi esikouluja, kouluja, liikkeitä ja muita palveluja. Lähilähiöt alkavat muistuttaa yhä enemmän keskustaa.

– Ihmiset ovat huolissaan uudisrakentamisesta, mutta he haluavat parempaa palvelua. Jos haluamme kaupunginosista elävämpiä ja palvelutasosta parempaa, meidän pitää rakentaa lisää asuntoja, jotta väestöpohja laajenee, Regina Kevius huomauttaa Dagens Nyheterissä.

Eniten uusia asuntoja, yli 24 000, suunnitellaan Södermalmin saarelta etelään johtavan Hagsätran metrolinjan varrelle. Nykyään maan päällä kulkeva rata aiotaan kaivaa ainakin osittain tunneliin. Näin maan päältä vapautuu tilaa uusille rakennuksille.

Myös kokonaan uusia kaupunginosia syntyy

Tukholmaan rakennetaan myös kokonaan uusia kaupunginosia. Silja Linen terminaalin lähelle entiselle teollisuusalueelle alettiin kolme vuotta sitten rakentaa Norra Djurgårdsstadenia. (siirryt toiseen palveluun) Ensimmäiset asukkaat muuttivat alueelle 1,5 vuotta sitten, ja kaikkiaan alueelle rakennetaan 12 000 uutta asuntoa.

Toinen esimerkki kokonaan uudesta kaupunginosasta on Södermalmin eteläpuolta halkovan kanavan molemmin puolin rakennettava Hammarby Sjöstad (siirryt toiseen palveluun). Sitä alettiin rakentaa kymmenen vuotta sitten, ja se on lähes valmis. Entiselle teollisuus- ja satama-alueelle valmistuu kaikkiaan 12 000 asuntoa.

Tukholman kaupungin väkiluvun ennustetaan rikkovan miljoonan rajan vuoteen 2020 mennessä. Asuntopula on huutava. Osittain se johtuu väkiluvun kasvamisesta ennätysmäisen nopeasti, osittain siitä, että naapurikunnat ovat rakentaneet vain vähän.