Esittelyssä robottityön puolustaja ja kyseenalaistaja – keskustelu A-studiossa tänä iltana

Torstain A-studio: Talkin vierasnelikko etsii vastauksia siihen, minkälaista työtä Suomessa tulevaisuudessa tehdään, robottien kanssa vai ilman.

Kotimaa
Risto Linturi.
Risto Linturi.Yle

Risto Linturin mukaan robotit pitäisi ottaa Suomessa kunnolla käyttöön jo nyt. Linturi on muutosjohtajana tietoteknologiayritys Soveltossa.

– Robottien avulla voitaisiin vapauttaa miljoona ihmistä – esimerkiksi autonkuljettajista – tekemään sellaista työtä, jossa kone ei voi ihmistä korvata: hoitoalalle vuorovaikutusta vaativiin töihin ja homekouluja uudistamaan.

Pirkko Valtanen
Pirkko Valtanen.Yle

Pirkko Valtanen on elektroniikkayritys PKC Groupin pääluottamusmies. Hän pitää töiden katoamisvisioita liioiteltuina.

Lauri Ihalainen
Lauri IhalainenYle

– Katson tätä pohjoisen Suomen näkökulmasta, täällä ihmistä tullaan tarvitsemaan edelleen. Ei robottirekka pysty yksin nousemaan tunturin kuvetta ylös, eivätkä kaikki suomalaiset voi siirtyä palvelu- ja hoitotehtäviin.

Paavo Järvensivu
Paavo JärvensivuYle

Robotteihin luottaa myös työministeri, kirvesmies Lauri Ihalainen (sd.). Robotit eivät Ihalaisen mielestä syrjäytä ihmistä, jos työntekijä on niin koulutettu, että pystyy siirtymään notkeasti tehtävästä toiseen.

Paavo Järvensivun mielestä ihmisten elintasoa eivät uhkaa robotit vaan maapallon kestokyvyn rajat. Robotisaatio kuluttaa energiaa ja luonnonvaroja. Järvensivu on vastuullisen liiketoiminnan tiimissä Aalto-yliopistossa ja kuuluu jatkuvan kasvun ideaalin kyseenalaistavaan Degrowth-liikkeeseen.

A-studio: Talk 16.1. TV1 klo 21.05. Duunit uhattuina: Vieraina työministeri Lauri Ihalainen (sd.), pääluottamusmies Pirkko Valtanen PKC:stä, vastuullisen liiketoiminnan tutkija Paavo Järvensivu Aalto-yliopistosta sekä robotiikan asiantuntija, tulevaisuudentutkija Risto Linturi. Keskustelun vetää Jan Andersson.