Koe uusi yle.fi

Ibizan seksityöläiset perustivat osuuskunnan maksaakseen veroja

Ibizalaiset prostituoidut haluavat samanlaisen työntekijän aseman kuin muillakin palkkatyöläisillä on.

Ulkomaat

Joukko Espanjaan kuuluvalla Ibizan saarella työskenteleviä prostituoituja on perustanut yhteisen osuuskunnan. Heidän tarkoituksenaan on saada ammatilleen yhteiskunnallista hyväksyntää, jotta he voisivat saada sosiaalipalveluita ja maksaa veroja. Lisäksi he haluavat vapautua parittajien vallasta.

Osuuskuntaan on toistaiseksi rekisteröitynyt yksitoista naista, mutta he odottavat mukaan liittyvän vielä nelisenkymmentä. Mukana olevat ovat kotoisin Espanjasta, Italiasta ja "idästä", kertoo heitä edustava Maria Jose Lopez, joka itse ei kuulu seksityöläisiin.

Kyseessä on ensimmäinen julkisesti rekisteröity seksityöläisten oma liikeyritys Espanjassa. Vastaavia toimii Euroopan maista Belgiassa, Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa.

Prostituutiosta ei ole Espanjassa valtakunnallista lainsäädäntöä. Hallitus antoi tosin marraskuussa asetuksen, jonka mukaan prostituoitujen etsiminen koulujen läheltä on rangaistavaa ja siitä voidaan antaa sakot. Barcelonan kaupunki pyrkii rajoittamaan katuprostituutiota sakottamalla asiakkaita.

Prostituutiossa liikkuu Espanjassa kuitenkin valtavat rahasummat. Parlamentin vuonna 2007 julkaiseman raportin mukaan espanjalaiset käyttivät seksipalveluiden ostamiseen 50 miljoonaa euroa päivässä ja maassa toimi 400 000 seksityöläistä.

Vaikka Espanjan yhteiskunta käytännössä suvaitsee prostituutiota, asia jakaa jyrkästi mielipiteitä.

- Tässäkin tapauksessa puhumme prostituoitujen vähemmistöstä, joilla väitetään olevan vapaus valita, mutta todellisuudessa useimmissa tapauksissa heillä ei ole vapautta valita ammattiaan, sanoo konservatiivisen kansalaisjärjestön HazteOirin puheenjohtaja Ignacio Arsuaga. Hän muistuttaa myös, että maassa on sektityöhön pakotettuja, joilla ei ole lainkaan mahdollisuuksia vaikuttaa oloihinsa.

Lähteet: AFP