Kari Haakana: Robotti ei vie työpaikkaasi

Työt muuttuvat ja merkittävä osuus muutoksessa on tietokoneistumisella. Robotit sen sijaan eivät ole suurikaan uhka.

Kari Haakana
Kari Haakana
Olli Sulopuisto

Etlan tutkimus (siirryt toiseen palveluun) katoavista työpaikoista on herättänyt suurta huomiota. Tutkimuksessaan laitos arvioi erilaisten työnimikkeiden säilymisen tai katoamisen todennäköisyyttä, esikuvanaan vastaava amerikkalainen tutkimus (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimukset ovat hyvällä asialla, vaikka maallikon silmiin hieman höpsösti muotoiltuja ovatkin. Täsmällisillä prosenttimäärillä katoamistodennäköisyyksien arviointi vaikuttaa nopanheitolta, vaikka sen taustalla onkin tietynlaisia laskutoimituksia.

Metallin ja piirilevyjen muotoilu ihmishahmoisiksi on tyhmää, paitsi ehkä seksirobottien tapauksessa.

Yhdysvaltalaisen ja suomalaisen tutkimuksen tulkinta tiedotusvälineissä on oma lukunsa sekin. Etlan tutkimus puhuu "tietokoneistumisesta" (computerization) esikuvatutkimuksen mukaisesti.

Jostakin syystä tietokoneistuminen on toimituksissa muuttunut robotti-invaasion uhkaksi; on syntynyt kuva robottiarmeijasta, joka syrjäyttää ihmiset sorviensa ääriltä. Ilta-Sanomat uhkaili robottien vievän työpaikkoja (siirryt toiseen palveluun), samoin Yle Uutiset. Helsingin Sanomat nosti esimerkiksi suurella todennäköisyydellä säilyvistä ammateista hotellinjohtajan. HS:ssä helsinkiläisen Klaus K -hotellin johtaja Marc Skvorc selitti haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) omaa työnkuvaansa ja syitä siihen, miksi automaatio ei korvaa häntä ja kuinka robotista ei saa irti samaa kuin hänestä.

Hotellinjohtaja on samaan aikaan itsestäänselvästi oikeassa – ja täysin väärässä. Vain muutaman korttelin päässä Klaus K:sta toimii Omenahotelli, jonka aulassa ei näy hotellinjohtajaa läppäreineen. Itse asiassa Omenahotellissa ei näy henkilökuntaa lainkaan. Omenahotellien varaukset ja maksut hoidetaan verkossa ja huoneeseen pääsee kännykkään tai sähköpostiin lähetettävällä koodilla.

Jostakin syystä tietokoneistuminen on toimituksissa muuttunut robotti-invaasion uhkaksi.

Onko Omenahotellin johtaja siis korvattu robotilla? Ei, vaan hotelleja pyörittävä yritys on liiketoimintaa käynnistäessään suunnitellut tuotteen, jossa hotellinjohtajaa ei tarvita. Työpaikat katoavat nykyisestä poikkeavien prosessien ja kehittyvän tekniikan takia, eivät robottienvuoksi. Robotti-sana kiinnittää huomiomme väärään asiaan: nykyisiin töihin, joita ihmiset hoitavat sen sijaan että miettisimme prosesseja, jotka automatisoituvat.

Toki roboteillakin on sijansa, mutta niissäkin katsomme todennäköisesti väärään suuntaan. Metallin ja piirilevyjen muotoilu ihmishahmoisiksi on suurimmassa osassa tapauksia tyhmää (paitsi ehkä seksirobottien (siirryt toiseen palveluun) tapauksessa), mutta robottikuutteja (siirryt toiseen palveluun) on kokeiltu terapiahahmoina jo suhteellisen menestyksekkäästi. Sähköllä toimiva kuutti ei tiettävästi ole vienyt yhdenkään oikean hylkeenpoikasen ansaitsemismahdollisuuksia.

Kari Haakana
Kirjoittaja on Yle Internetin palvelupäällikkö