Tuula-Liina Varis kirjoitti rakastamisen vaikeudesta

Ihminen ei tarvitse rakkaussuhdetta, vilkasta sukupuolielämää tai romansseja, mutta hän tarvitsee tunteen, että rakastaa. Silloin ihminen tuntee elävänsä.

kirjallisuus
Kirjailija Tuula-Liina Varis.
Nadja Nowak ja Seppo Puttonen pääsevät Aamun kirjassa suurten tunteiden ääreen. Tuula-Liina Varis pohtii romaanissaan Että tuntisin eläväni, miten nainen jaksaa rakastaa, vaikka mies olisi millainen retku tahansa?

Tuula-Liina Varis halusi novelleissaan kertoa, kuinka vaikeaa rakkaus on. Mitä enemmän rakastaa, sitä enemmän koskee. Rakkaus on tuskallista siksi, että rakastamisesta huolimatta tuntuu kuin ei rakastaisi tarpeeksi.

Varis puhuu ja kirjoittaa rakkaudesta, mutta jokaisessa novellissa on läsnä myös kuolema. Hänen mielestään ne ovat kirjallisuuden ikuisia aiheita, joita on suorastaan pakko käsitellä. Rakkaus ja kuolema ovat Variksen tuotannossa yhtä arkisia ja tuttuja kuin hänen henkilönsäkin.

_Että tuntisin eläväni _-teoksen kahdeksan kertomusta kuvaavat kuolemaa, rakkautta ja naisenasemaa eri vuosikymmeninä. Tuula-Liina Varis on hänelle tuttujen teemojen parissa, kun hän kirjoittaa tavallisten ihmisten elämästä alkaen vuodesta 1926

Yksi keskeinen henkilö on Ester, jonka sisarukset ja muut sukulaiset limittyvät toisiinsa eri kertomuksissa. Varis kirjoittaa ensin henkilöistään suoraan ja sitten miten muut ihmiset näkevät tämän saman henkilön. Nämä käsitykset eroavat toisistaan, koska toiset eivät tiedä mitä kaikkea Ester on joutunut kokemaan.

Tuula-Liiina Varis on jälleen kirjoittanut teoksen. Hänen henkilönsä ovat ihmisiä, joihin kiintyy. Kokoelma alkaa järkyttävästä kuolemasta ja päättyy valoisaan kuolemaan. Näiden väliin mahtuu koko naisen elämä.