Torvet töitä vailla

Töysässä torviseitsikolle sopivat soittimet ovat jääneet pölyttymään soittajien puutteesta. Kauniita vaskisoittimia on jo useita vuosia säilytetty seurakuntatalolla. Koteloissaan makaa niin uudenveroisia trumpetteja kuin pasuunoitakin. Nyt vasket halutaan töihin.

Kotimaa
Trumpetti
Johanna Manu / Yle

Töysässä puhallinmusiikki on aiemmin ollut vahvassa vedossa. Pitäjässä oli oma, useasti palkittu torvisoittokunta jo 30-luvulla ja puhaltajia riitti. Nyt huippukuntoisia soittimia lepää täysin käyttämättömänä seurakunnan tiloissa. Syynä on soittajien puute.

Vielä 80-luvun lopulla puhaltimia hankittiin jopa rahakeräyksellä. Soittimet rahoiitettiin tuolloin paikkakunnan yrityksiltä saaduin varoin.

Samoihin aikoihin perustettiin myös Töysän musiikin tuki ry. Yhdistyksen perustajajäsenisin kuului kanttori Risto Lehtisen ohella Ritva Sorila.

– Yhdistys toimi kymmenkunta vuotta ja sitten toiminta hiipui, kuten niin moni yhdistys muutenkin.

Sorila kaivaa kotelossaan lähes kaksikymmenta vuotta lepäilleen trumpetin. Vaski on uudenveroinen.

– Kyllä sillä joku on aina jotakin soittanut, mutta käytössä se ei ole ollut tämän enempää. Siellä on samanlaisia torvia seitsikon verran, Sorila harmittelee.

Soittoa Puuhamiehen pasuunalle

Koska rahat unohdettuihin soittimiin saatiin aikanaan lahjoituksin, myös soittimet nimettiin rahoittajien mukaan.

Niinpä käyttämättömien soittimien joukosta löytyvät muun muassa Puuhamiehen pasuuna, Palopasuuna ja Vaskileijonat. Palopasuuna on tietenkin palomiesten ja Vaskileijonat Lions Clubin nimikkosoittimet.

Yhteensä puhaltimia löytyy toistakymmentä, mutta seitsikolle niitä olisi juuri sopivasti. Orkesterityön ohella soittimet voisivat palvella soitto-opissa:

– Kunhan joku niillä opettelisi soittamaan. Parempi sekin olisi kuin varastossa, Ritva Sorila toivoo.

Tiloja on, vetäjä puuttuu

Ongelmana on tällä hetkellä soitonopettajan tai orkesterinvetäjän puute.

– Vetäjä kun saadaan, niin soittajiakin luultavasti löytyy nuoremmista, Sorila uumoilee.

Sorilan mukaan luonteva vetäjä voisi löytyä vaikkapa lakkautetun Pohjanmaan sotilastoittokunnan riveistä.

Sen sijaan tilojen puutteeseen harjoittelu ei kaadu. Sorilan mukaan orkesteri voisi harjoitella esimerkiksi nuorisoseuralla, Töysä-talossa, kouluilla tai seurakunnan tiloissa.

Jos soittajia ei löydy ja yhdistyskin päättää lopettaa toimintansa, soittimet todennäköisesti päädytään lahjoittamaan muille yhdistyksille. Vaihtoehtoja olisivat tuolloin Töysän nuorisoseura tai paikkakunnan kuorot.

– Mielellään tietenkin jatkaisi ja näkisi, että siellä on näitä nuoria soittajia, Ritva Sorila sanoo.

– Toivotaan, että joku ottaa kiinni ja kertoo, että meillä tarvitaan. Se olisi kaikkein onnellisinta.