Jyväskylä yhdistää vahtimestareiden ja koulunkäynnin ohjaajien työt

Kaupungilla oli sopimus vahtimestareista tytäryhtiönsä Total Kiinteistöpalvelujen kanssa, ja Totalin vahtimestareista luopuminen lisäsi Totalin yt-paineita. Jyväskylä yhdisti vahvimestarin työt koulunkäynnin ohjaajille.

vahtimestarit
Lukiolaisia oppitunnilla.
Ville Airaksinen / Yle

Jyväskylän vahtimestareiden sopimuskausi Total Kiinteistöpalvelujen päättyi, ja kaupunki päätti ottaa vahtimestaritoiminnan takaisin suoraan itselleen. Jos näin ei olisi tehty, olisi vahtimestarit pitänyt kilpailuttaa.

– Säästötilanteessa näimme, että säästötilanteessa yhdistämällä tehtävät koulunkäynnin ohjaajille, me saamme samat asiat tehtyä omana työnä jossain kohtaa jopa paremminkin kun on samoille töille nyt useampia tekijöitä. Mutta raha ja säästöpaineet olivat päällimmäinen syy, sanoo aluerehtori Timo Knuuttila.

Vahtimestareiden ja koulunkäynnin ohjaajien työt yhdistämällä saadaan aikaan noin 200 000 euron säästöt. Knuuttilan mukaan opetustoimesta on vaikeaa saada säästöjä puuttumatta itseensä opetukseen.

– Opetukseen puuttumista pyrimme viimeiseen asti välttämään, opetus on meidän päätehtävämme, hän sanoo.

Koulunkäynnin ohjaajat eivät myöskään ole täysiaikaisia, ja kaupunki aikoo lisätä heidän työaikaansa.

– Tässä on myös sitä, että vahtimestarin toitä ovat jo nyt ottaneet tehdäkseen muut koulun henkilökuntaan kuuluvat, eli tavallaan se tehtävä on sulanut alta pois, Knuuttila sanoo.

Hän muistuttaa, että vahtimestarin tehtäviin ei kuulu esimerkiksi kiinteistönhoito, vaan tehtävä esimerkiksi turvallisuuskierrokset, tavaroiden siirtely ja järjestely sekä muun muassa vesihanojen tarkistus ja valojen sammuttaminen työpäivän jälkeen.

– Tehtävät ovat sellaisia, että ne onnistuvat kaikilta kaupungin palkkalistoilta olevilta, Knuuttila linjaa.