1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ylen TV1 ja TV2 teräväpiirtojakeluun kuun lopulla

Yle on sopinut DNA:n ja Canal Digitalin kanssa TV1:n ja TV2:n jakelusta HD-muodossa. Teräväpiirtomuotoinen jakelu on tarjolla myös muille operaattoreille. Nykyinen koostekanava Yle HD lopetetaan.

Kotimaan uutiset
Televisioruutuja.
Mikko Kuusisalo / Yle

Yle tarjoaa kaikki tv-kanavansa teräväpiirtomuodossa 28.1. alkaen. Teräväpiirto- eli HD-muoto on tarjolla kaikille operaatttoreille samoilla ehdoilla. Yle ei saa jakelusta rahaa eikä maksa siitä operaattoreille, kertoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Ensimmäisenä Ylen HD-kanavien antennijakelun aloittaa DNA joka on valinnut Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat antenni- ja kaapeliverkkoonsa. DNA ja Yle neuvottelevat myös Yle Teema HD- ja Yle Fem HD -kanavien jakelusta DNA:n kaapeliverkossa. DNA välittää kanavat maksutta ja salaamattomina, eikä katseluun tarvita tv-korttia.

Myös satelliitti-tv-operaattori Canal Digital ottaa Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat jakeluunsa. Kanavat lisätään kaikkiin kanavapaketteihin eli kanavat näkyvät automaattisesti jokaiselle Canal Digitalin satelliittiasiakkaalle.

DNA:n antennijakelun näkyvyysalueella myös kaikki kaapelioperaattorit ottavat Viestintäviraston linjausten mukaisesti jakeluunsa Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat. Muiden Ylen kanavien osalta HD-jakelusta neuvotellaan vielä.

Yle tarjoaa jatkuvasti enemmän teräväpiirtosisältöä. Tavoitteena on, että yhtiön omatuotantoinen tv-ohjelmisto olisi kokonaan HD-tasoista vuoteen 2015 mennessä. Suurin osa Sotšin olympialaisista lähetettävästä ohjelmasta on katsottavissa myös HD-tasoisena.

Julkaisujohtaja Silvon mukaan HD-vastaanottimien määrä on vielä normaalivastaanotinten määrää pienempi, mutta kasvaa koko ajan. Kaapelijakelussa HD-vastaanottimien käyttäjien ei tarvitse hankkia mitään lisälaitteita teräväpiirtolähetysten vastaanottamiseen. Antennijakelussa HD-vastaanotto edellyttää VHF-antennia.

Teräväpiirron uskotaan antavan enemmän elämyksellisyyttä television katseluun.

Lue seuraavaksi