Futismies Martonen haluaa kehittää suomalaista jalkapalloilua

Seinäjoen Jalkapallokerho SJK vahvisti vuodenvaihteessa taustajoukkojaan ja palkkasi toimitusjohtajan. Valmentajasta toimitusjohtajaksi hypännyt valkeakoskelainen Kari Martonen haluaa kehittää SJK:ta mahdollisimman vahvaksi. Samalla hän haluaa, että suomalainen jalkapalloilu olisi tulevaisuudessa entistä parempaa.

urheilu
Seinäjoen Jalkapallokerhon toimitusjohtaja Kari Martonen.
Seinäjoen Jalkapallokerhon toimitusjohtaja Kari Martonen. Hanne Leiwo/Yle

Seinäjoen Jalkapallokerhon SJK:n toimitusjohtajana aloittanut Kari Martonen on jalkapallomies henkeen ja vereen. Martosella on takanaan pitkä ura pelaajana HJK:ssa ja Valkeakosken Hakassa, jolloin hän ylsi useampaan suomenmestaruuteen ja pääsi pelaamaan europelejäkin. Peliuran jälkeen hän siirtyi valmentajaksi.

Martonen on valmentanut nuorten maajoukkuetta, Valkeakosken Hakaa, Espoon Honkaa ja viimeksi JJK:ta Jyväskylässä. Martosen siirtyminen valmentajasta toimitusjohtajaksi Seinäjoelle saattoi olla monelle yllätys.

– Katsotaan nyt jalkapalloa välillä pöydän toiseltakin puolelta, tuumaa Martonen.

Jyväskylästä Martoselle tuli lentävä lähtö, kun JJK vajosi Ykköseen. Martoselle tämä tarkoittaa vain entistä tiukempaa otetta tulevaan.

– Minulla on kova halu kehittää suomalaista jalkapalloa. Suomalainen jalkapalloilu ei voi elää hyvin ja kehittyä, jos seurat eivät ole hyvinvoivia. Näin tässä mahdollisuuden.

SJK:lla hyvä maine

Etukäteen hän oli kuullut SJK:sta pelkkää hyvää. Maine hyvinvoivana seurana on kirinyt eteläiseen Suomeen saakka.

– SJK on koko ajan kehittynyt ja mennyt eteenpäin. Kyllähän sellaiseen ympäristöön jokainen haluaa mukaan.

– Näin parin viikon kokemuksella olen todennut, että SJK on rakennettu järkevälle pohjalle ja edustusjoukkueen lisäksi myös taustoja on koko ajan vahvistettu. Nyt olen omalta osaltani mukana viemässä seuraa eteenpäin, miettii Martonen.

Martonen on valkeakoskelainen, kuten SJK:n urheilutoimenjohtaja Keke Armstrongkin. Miehet ovat aiemminkin tehneet töitä samassa seurassa, joten yhteistyö tuntuu hyvältä. SJK:n taustaorganisaatioon kuuluu myös useamman hengen myyntitiimi.

Martosen ensimmäiset SJK-pelit

Seuratyön yksi haaste on urheiluun liittyvien unelmien ja mielikuvien myyminen. Myös ammattimaisuuden ja palkattujen työntekijöiden sekä talkooväen pitäminen toiminnassa mukana on oleellisen tärkeää. Seinäjoella talkooväkeä on tähän saakka riittänyt. Martonen toivoo, että riittää jatkossakin.

– Ilman heitä ei ottelutapahtumia pystyttäisi järjestämään, Martonen muistuttaa.

SJK on parhaillaan ensimmäisen liigakautensa lähtökuopissa. Perjantaina joukkue pelaa harjoitusottelun Ilvestä vastaan Seinäjoen Wallsportissa. Se on toimitusjohtajan ensimmäinen SJK-peli kautta aikojen.

Hän tulee näkemään seuraavan kuukauden sisällä jo useita pelejä, sillä SJK pelaa ensimmäisen Liigacup -ottelunsa 5.2. SJK:n lohkossa pelaavat rakkaat naapurit VPS ja FF Jaro. Seinäjoella pelataan myös Komia-turnaus 13.-15.2.2014.

– Juuri pelit ja ottelutapahtumat ovat lopulta niitä, joista into koko seuratyöhön syntyy, iloitsee Martonen.