Asiakas osti ”kakkavedelle” tuoksuvia appelsiineja

Joensuulaisen mies osti paikallisesta marketista kreikkalaisia appelsiineja. Yllätys oli melkoinen, kun kotona appelsiineihin tutustuttiin tarkemmin: niistä lähti lannanhajuinen löyhkä.

Kotimaa
Pilaantuvia appelsiineja kädessä
Kaupasta ostetut appelsiinit haisivat pahalle. Yksi hedelmistä oli lähtenyt myös pehmenemään oltuaan vuorokauden jääkaapissa.Yle

Joensuulaisen Teppo Linjama osti joensuulaisesta marketista kreikkalaisia appelsiineja, jotka eivät osoittautuneet aivan niin hyviksi kuin oli toivottu.

Ostotilanteessa ei ongelmaa havaittu. Kotona kuitenkin pussin avaus tuotti epämiellyttävä yllätyksen:

- Kun avasin muovipussin, haistoin jotain epämiellyttävää. Osa appelsiineista haisi epämääräiselle, kuin kakkavedelle, kertoo Linjama.

Kaikki ostetut eivät haisseet yhtä voimakkaasti, eikä appelsiinien ulkonäössä ollut aluksi mitään poikkeavaa. Tosin yksi yön yli jääkaapissa olleista hedelmistä oli muuttunut pieneltä osalta tummemmaksi.

Osa appelsiineista haisi epämääräiselle, kuin kakkavedelle

Teppo Linjama

Teppo Linjama kertoo myös syöneensä yhden appelsiineista, jolloin suuhun jäi myös ”lantamainen” jälkimaku. Mitään oireita ei kuitenkaan ilmennyt jälkeenpäin.

Missä syy?

Linjama työskentelee ELY-keskuksessa vesistösuunnittelijana, joten vesi on laajemmaltikin kiinnostuksen kohde:

- En tiedä, mistä tuo haju on peräisin, mutta sen tiedän, että esimerkiksi appelsiinilla on kohtuullisen suuri vesijalanjälki (siirryt toiseen palveluun). Voisi siis olettaa, että esimerkiksi Kreikassa, jossa vedestä on pulaa, ei laadunvalvonta aina veden osalta toimi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ei edellä kuvatun kaltaisin hajuhaittoihin ole törmätty, eikä osata ottaa kantaa siihen, mistä haju- ja makuhaitat voisivat johtua.
Eviran ylitarkastaja Niina Matilainen muistuttaa kuitenkin, että kaupan hedelmissä ei saa olla mitään poikkeavaa:

- Tuoreena myytävissä kasviksissa, tai hedelmissä ja vihanneksissa, ei saa olla mitään vierasta hajua tai makua. Esimerkiksi keskusliikkeillä on oma laadunvalvonta, jonka ei tällaista havaittuaan tulisi laskea kasviksia kauppoihin jaettavaksi.

Myös Yle Pohjois-Karjalan toimituksessa haisteltiin yhtä hedelmistä ja todettiin hajuhaitta.