1. yle.fi
  2. Uutiset

Näin Sini Saarela vastasi lukijoiden kysymyksiin

Kuka maksaa Greenpeace-aktivistin palkan? Mitä yhteistä on arktisella öljynporauksella ja ilmastonmuutoksella? Missä menee aktivistin mielestä lain rikkomisen raja? Sini Saarela vastasi yleisön kysymyksiin livenä verkossa. Kokosimme Saarelan vastaukset 10 kysymykseen.

Osallistu
 Sini Saarela
Yle

Greenpeacen mielenilmauksen laillisuus ja aktivistien rahankäyttö pohdituttivat ylivoimaisesti eniten, kun yleisö pääsi esittämään kysymyksiään suoraan aktivisti Sini Saarelalle.

Kysymyksiä herättivät myös esimerkiksi mielenosoittajien köydet, heidän käyttämänsä polttoaine ja toki myös se, miksi koko tempaus tehtiin.

Kokosimme Saarelan vastaukset kymmeneen paljon puhuttaneeseen kysymykseen. Kaikki vastaukset on luettavissa chatista.

Mielenilmaus ja laillisuus

1. Millaista hyötyä uskot tempauksestanne aiheutuneen?

Esimerkiksi Suomessa on puhuttu arktisen alueen tulevaisuudesta enemmän kuin koskaan ennen. Myös maailmalla Arktisen alueen riskit ja ongelmat ovat nousseet entistä suurempaan julkisuuteen. Tapaus on ehdottomasti lisännyt ihmisten huolta Arktisesta alueesta.


En varmaan toimisikaan näin, jos en uskoisi siihen että asioihin voi vaikuttaa ja että muutos on mahdollinen. Nyt jo yli viisi miljoona ihmistä maailmanlaajuisesti vaatii Arktiksen suojelua. *2. Missä menee lain rikkomisen raja?
*

Minusta joissakin tapauksissa lain rikkominen voi olla sallittua, jos tavoitellaan yleistä etua, ja estetään suurempaa tuhoa tapahtumasta.

Öljyvuoto olisi katastrofaalinen Arktiksen luonnolle, ja ilmastonmuutos on niin suuri vaara koko maailmalle ja ihmiskunnalle, että koen toimintani sekä moraalisesti että yhteiskunnallisesti välttämättömänä.

Me emme syyllistyneet Jäämerellä mihinkään rikokseen. Myös kansainvälinen merioikeus totesi, että meidät on laittomasti pidätetty kansainväliseltä merialueelta.
 Eli tässä tapauksessa venäläiset viranomaiset ovat rikkoneet kansainvälistä lakia, emme me.

Prirazlomnayan öljynporauslautta sijaitsee kansainvälisellä merialueella Venäjän talousvyöhykkeellä. Siksi ei ole aivan selvää että mitkä lait siellä vallitsee. Jos mielenilmaus olisi tehty Venäjällä, olisi se varmaan ollut Venäjän lain vastainen, koska siellähän halutaan rajoittaa sananvapautta kaikin mahdollisin keinoin.

Kansalaistottelemattomuuden on oltava väkivallatonta, avointa ja jonkin yhteiskunnallisen tai ympäristöllisen ongelman ratkaisemiseen tähtäävää. Väkivalta ja ilkivalta eivät ole hyväksyttävää Greenpeacen toiminnassa.
*3. Kuka maksaa aktivistin palkan tai miten yleensäkin saatte toimeentulon?
* Vapaaehtoisille ei makseta palkkaa. Teen osa-aikaisesti töitä, jolla saan kerättyä toimeentuloni. 4. Jos olisitte päässeet kiipeämään öljynporauslautalle, niin mitä olisitte siellä tehneet? Tarkoitus ei ollut nousta porauslautan kannelle, vaan pysyä lautan ulkoreunalla pidemmän aikaa banderollia pitämässä ja todistamassa maailmalle arktista öljynporausta.
 ** 5. Miten tiivistäisit suomalaisten reaktiot ja kannanotot tempaukseenne?** Internetin ulkopuolella reaktiot ovat olleet paljolti rohkaisevia ja tukevia. Soraäänet ovat jääneet kaikumaan netin keskustelupalstoille.

Poliitikoilta on tullut myös Arktista puolustavia kannannottoja ja hallituksen Arktinen strategia ehdotti jo suojelualuetta Pohjoiselle Jäämerelle. Strategiassa pidettiin tärkeänä myös arktisen öljynporauksen pelisääntöjen sopimista, eli keskustelu politiikassakin etenee hyvään suuntaan, vaikka tosin kaivattaisiin selkeää toimintaa näiden puheiden jatkoksi.

Vankila ja oikeudenkäynti

6. Oliko Murmanskin vankilassa lämmintä?

Minun sellissäni lämmitys onneksi pelasi suurimman osan aikaa, enkä joutunut kovasti palelemaan. Olin väsynyt, koska vankilassa ei saanut kunnolla nukuttua.

Olot olivat tietenkin karut, mutta vaikeinta oli oman vapauden ja yksityisyyden menettäminen. Vartijat kohtelivat meitä yksilötasolla asiallisesti. Meitä kohdeltiin paremmin kuin muita vankeja. 7. Onko tämä asia nyt loppuunkäsitelty venäläisissä tuomioistuimissa?

Tutkinta jatkuu vielä, ja teoriassa uusia syytteitä tai rikosnimikkeitä voidaan vielä nostaa. Armahdus koski ainoastaan huliganismi-epäilystä.

En usko, että meitä ulkomaalaisia tullaan enää palauttamaan venäläisen oikeusistuimen eteen, mutta venäläisten aktivistien kohdalla on mahdollista, että uusia syytteitä ja rikosnimikkeitä nostetaan. **8. Oletko saanut tuomioita rikoksista? **Olen saanut tuomioita erilaisista mielenosoituksista. Tuomiot ovat olleet rahallisia korvauksia ja sakkoja.

Esimerkiksi vuonna 2007 olimme huolissamme Olkiluoto 3:n rakentamisessa ilmenneistä turvallisuusrikkeistä, joista ei puhuttu julkisuudessa. Osoitimme mieltämme kiipeämällä reaktorin työmaa-alueen nosturiin ja saimme siitä sakot.

Öljynporaus ja ympäristö

**9. Miten venäläiset itse suhtautuvat ympäristönsä tulevaisuuteen? **Kyllä ihmiset Venäjällä tuntuvat olevan hyvin huolissaan ympäristönsä tilasta. Kansalaisaktivismi Venäjällä on hyvin vaikeaa.

Ympäristöongelmat Venäjällä ovat hyvin suurta mittaluokkaa. Niihin on vaikea puuttua, koska maassa halutaan pitää yllä pelon ilmapiiriä sen sijaan, että kansalaisia haluttaisiin kannustaa toimimaan esimerkiksi luonnonsuojelun puolesta.

Monet Venäjän Arktiksella elävät ihmiset kärsivät suoraan öljyteollisuuden toiminnasta, kuten ympäristön saastumisesta. Venäjän maanpäällisiltä öljykentiltä vuotaa joka vuosi kuusi kertaa Meksikon lahden öljyturman verran öljyä luontoon. Se on paikallisille ihmisille suuri ongelma. 10. Mitä tekemistä arktisen merialueen öljynporauksella ja ilmastonmuutoksella on keskenään?

Kansainvälisen energiajärjestön mukaan 2/3 jo löydetyistä fossiilisista polttoaineista pitäisi jättää polttamatta ilmastonmuutoksen pahimpien vaikutusten estämiseksi. Arktiksella on arviolta 13 prosenttia maailman löytämättömistä öljyvaroista.

On aivan kiistatonta, että fossiilisten energianlähteiden käyttäminen kiihdyttää ilmastonmuutosta. Meillä ei ole varaa käyttää kaikkia fossiilisia energialähteitä.


Lue seuraavaksi