Tutkimus: Haahkoillakin on luonteenpiirteitä

Haahkanaaraiden luonteenpiirteillä voi olla tutkimustulosten mukaan vaikutusta esimerkiksi jälkikasvun terveyteen.

tiede
Haahkanaaras poikasineen.
Jorma Tenovuo

Åbo Akademin tuoreen tutkimuksen mukaan haahkojen käyttäytymisestä on havaittavissa luonteenpiirteitä. Tutkija Martin Seltmann tutki ja tarkkaili yli kuuttasataa haahkanaarasta Tvärminnessä lähellä Hankoa neljän vuoden ajan. Perjantaina tarkastettavan väitöskirjansa perusteella Seltmann jakaa haahkanaaraat leikkisästi "pelkureihin" ja "huimapäihin".

- Mittasimme naaraiden rohkeutta esimerkiksi lähestymällä pesiä. Jos naaras lensi pois, sen voi tietysti olettaa olevan arka. Havaitsimme samalla, että arat naaraat hautoivat munia hyvin avoimissa pesissä. Sen sijaan rohkeita naaraita löytyi usein hyvin peitellyistä pesistä esimerkiksi puskista tai puiden alta, Seltmann sanoo.

Seltmannin mukaan on hankala arvioida, mistä ilmiö johtuu – ovatko naaraat rohkeita, koska pesä on hyvin peitelty, vai peittävätkö ne pesänsä hyvin juuri rohkeutensa takia?

- Emme löytäneet viitteitä siitä, että läsnäolomme olisi vaikuttanut haahkojen rohkeuteen. Se voi olla hieman erilaista esimerkiksi Bengtskärissä, jossa on paljon ihmisiä koko ajan. Siellä haahkat ovat ehkä tottuneet ihmisiin, Seltmann pohtii.

Arkuudesta voi olla haittaa tai hyötyä

Seltmann tutki haahkanaaraiden arkuutta ja rohkeutta mittaamalla myös lintujen stressitasoja. Haahkayksilöistä otettiin ensin yksi verinäyte kiinnioton aikana ja toinen näyte hieman myöhemmin muiden mittausten jälkeen. Kortikosteronin eli lintujen stressihormonin tasot nousivat aroilla linnuilla herkemmin.

Jos kerran tietyt villieläimet käyttäytyvät kuten lemmikkieläimetkin, miksemme myös kohtelisi niitä paremmin?

Martin Seltmann

Persoonallisuuden vaihtelut ja stressitasot vaikuttavat haahkanaaraiden elämään monin tavoin. Korkeat stressihormonitasot häiritsevät usein haahkojen hautomista. Mikäli haahkanaaraat ovat kovin stressaantuneita, ne voivat lopettaa hautomisen tai lisääntymisen.

Rohkea haahkanaaras hautoo munia pidempään, mikä taas tekee kuoriutuvista poikasista todennäköisesti paremmassa kunnossa olevia. Arka yksilö sen sijaan pyrkii lyhentämään hautomisaikaa, koska se ei halua olla paikallaan helppona saaliina petoeläimille.

- Jos elinympäristössä on saalistajia, stressaantuneisuudesta voi tietysti olla hyötyä, Seltmann sanoo.

Tutkimuksesta lisää ymmärrystä eläimiä kohtaan?

Miksi haahkojen luonteenpiirteiden tutkiminen on tärkeää? Martin Seltmannin mielestä tutkimustulokset voivat auttaa meitä ymmärtämään villieläimiä paremmin.

- Esimerkiksi kukaan tuskin olisi eri mieltä siitä, että kissoilla on luonteenpiirteitä. Se, että myös villieläimillä on luonteenpiirteitä tai jotain sellaiseen viittaavaa, voi nostaa ymmärrystä ja myötätuntoa kaikenlaisia eläimiä kohtaan. Jos kerran tietyt villieläimet käyttäytyvät kuten lemmikkieläimetkin, miksemme myös kohtelisi niitä paremmin?