Hyppää sisältöön

Säätiöiltä tuskin rahaa Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailulle

Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailun rahoittaminen ei näytä olevan Suomen keskeisten kulttuurisäätiöiden asialistalla.

Guggenheimin museon mahdollinen tontti Helsingin Eteläsatamassa. Kuva: Yle

Amerikkalaisella Solomon R. Guggenheimin säätiöllä on yhä edessä rahoitustalkoot. Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailun rahoittaminen ei näytä olevan Suomen keskeisten kulttuurisäätiöiden asialistalla.

Vielä keskiviikkona näytti siltä, että työ- ja elinkeinoministeriö lähtisi mukaan rahoittamaan arkkitehtuurikilpailua, kunnes Guggenheimin säätiö veti illansuussa hakemuksensa ministeriöstä poliittisen painostuksen seurauksena.

Muun muassa Helsingin vihreät lähtivät puoltamaan koko hanketta vain sillä ehdolla, että arkkitehtuurikilpailu rahoitetaan yksityisvaroin.

Suomessa toimivat kulttuurisäätiöt voivat rahoittaa lähestulkoon mitä tahansa, mutta Guggenheim Helsingin arkkitehtuurikilpailu ei kuitenkaan näytä olevan ainakaan nyt säätiöiden asialistalla.

Suomen Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Timo Viherkenttä kertoo, että asia ei ole Kulttuurirahastossa mitenkään ajankohtainen.

Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiamies Arto Mäenmaa puolestaan toteaa, ettei rahastolta ole kysytty avustusta arkkitehtuurikilpailuun. Jane ja Aatos Erkon säätiön asiamies Marja Leskinen kertoo, että asia ei ole ollut esillä säätiössä.

Koneen Säätiön hallituksen puheenjohtajan Hanna Nurmisen mukaan säätiö tapaa ensi viikolla Guggenheimin säätiön Suomen-edustajan. Tarkoituksena on vain keskustella hankkeesta. Suomenruotsalaisen Svenska Kulturfondenin johtaja Leif Jakobsson kertoo, ettei säätiötä ole lähestytty hakemuksella.

.
.