Joensuun taiteilijapankin holvi on avoin

Itä-Suomen ainoassa taiteilijapankissa Joensuussa on jo yli kaksisataa osaajaa eri puolilta Suomea. Pankki perustettiin kolmisen vuotta sitten Penttilän kaupunginosan julkisia taidehankintoja varten. Pankin asiakaskunta laajenee koko ajan.

kuvataide
Seinään maalttu kuva karhusta.
Pieni osa Johanna Turusen teoksesta Otso yllättää. Teos on Joensuun Fortumin pyrolyysilaitoksen ulkoseinässä. Riikka Heikkilä / Yle

Käytännössä taiteilijapankki on rivi mappeja työhuoneen hyllyssä. Taiteen edistämiskeskuksen Joensuun tiloista löytyy tietoja graafikoista, valokuvaajista, kuvanveistäjistä, tekstiilitaiteilijoista.

- Mun tietääkseni tämä oli ihan ensimmäinen tämänmuotoinen taiteilijakaartin keruu ja nyt tällä hetkellä varmasti suurin. Tätä meidän mallia noudattaen on tehty myös Kokkolaan taiteilijapankki, sanoo pankin perustaja, läänintaiteilija Hannu Aaltonen.

Tietääkseni tämä oli ihan ensimmäinen tämänmuotoinen taiteilijakaartin keruu.

Hannu Aaltonen

Valoteos Hankoon, töitä eri näyttelyihin, taidetta seurakunnalle ja yrityksille - pankin kautta on ainakin toistakymmentä taiteilijaa löytänyt leipänsä.

- Täällä käy rakennuttajia lukemassa ja katselemassa taiteilijoiden töiden kuvia ja cv:stä taiteilijahistoriaa, ja näiltä pohjilta he sitten valitsevat tekijän.

Tilaustyö on eri työ

Valoteos Hankoon, töitä eri näyttelyihin, taidetta seurakunnalle ja yrityksille - Joensuun taiteilijapankin kautta on ainakin toistakymmentä tekijää löytänyt leipänsä.

Taiteilija joutuu herkällä korvalla kuuntelemaan ostajaa, joka tilaa työn taiteilijapankin kautta. Monesti yhteistyökumppaneina ovat arkkitehdit ja talosuunnittelijat. Taiteilija on tilaustöissä toisinaan samanlainen rakentaja kuin muutkin.

- Me jouduttiin käymään työturvallisuuskoulutus, suorittamaan tällainen vihreä kortti, joka vei oman aikansa. Sen lisäksi joutui työskentelyajan käyttämään kypärää, suojalaseja, turvavaaatteita, turvakenkiä, kuvailee kuvataiteilija Johanna Turunen omaa ja assistenttinsa työskentelyä Fortumin Joensuun pyrolyysilaitoksella.

En olisi ilman siellä pankissa olevaa portfoliotani saanut näitä kumpaakaan työtä tehtyä.

Johanna Turunen

Bioöljyä tuottavan laitoksen purkuaseman seinässä komeilee jättimäinen teos Otso yllättää. Johanna Turuselle tämä työtehtävä napsahti sen jälkeen, kun Fortum ensin oli tilannut häneltä työn Penttilänrannan muuntamorakennukseen.

Taiteilijapankki on siis ollut tärkeä työllistäjä.

- No ainakin itselleni se on ollut ihan älyttömän tärkeä. En olisi ilman siellä pankissa olevaa portfoliotani saanut näitä kumpaakaan työtä tehtyä.

Rekkakuskin silmänilo

Taiteilijapankin lopullinen asiakas on luonnollisesti taiteen kokija. Fortumin pyrolyysilaitoksen ulkoseinän mahtavaa metsämaisemaa pääsevät ihastelemaan harvat ja valitut. Työ osuu väistämättä bioöljylastia hakevien rekkamiesten silmiin. Mutta myös työntekijät tiirailevat metsässä samoilevia karhuja.

Kivempihän tuota on katella kuin harmaita kiviseiniä.

Tapio Sormunen

- Tykkään, kivempihän tuota on katella kuin harmaita kiviseiniä, ihastelee käyttöpäällikkö Tapio Sormunen.

- Harmi vaan, että tämä on täällä takapihalla, olisi noin komea taulu saanut olla vähän näkyvämmällä paikalla.