"Kotkan outlet-keskus toteutuu tai urani on ohi"

Kiinteistökehittäjä GVA Sawyerin johtaja Cameron Sawyer vakuutti torstaina Kotkassa, että Kantasataman outlet-keskus tulee toteutumaan varmasti. Kauppojen ja hotellin lisäksi suunnitelmissa on myös laivaliikenteen käynnistäminen Kotkan ja Pietarin välillä.

Kotimaa
GVA Sawyer -yhtiön johtaja Cameron Sawyer
Outlet-keskusta Kotkaan suunnittelevan GVA Sawyer -yhtiön johtaja Cameron Sawyer.Raine Martikainen / YLE

Kotkan Kantasatamaan suunnitellun outlet-keskuksen ja hotellin rakentamisen on määrä alkaa vuonna 2016.

Kokonaisuus on tarkoitus rakentaa kahdessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan neljän tähden hotelli ja puolet muotivaatteisiin keskittyvästä outlet-keskuksesta. Kyse on alustavan arvion mukaan noin 500 miljoonan euron projektista.

"Kotka on strategisessa paikassa"

Hanketta vie eteenpäin yhteenliittymä, jota vetää Venäjällä toimiva GVA Sawyer. Yhtiöllä on kokemusta useiden outlet-keskusten rakennuttamisesta eri puolille maailmaa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja, amerikkalainen Cameron Sawyer vieraili Kotkassa torstaina. Outlet-keskuksen sijoittamista Kotkaan hän perustelee yksinkertaisesti kaupungin sijainnilla.

– Kotka on strategisessa paikassa riittävän lähellä Helsinkiä ja Venäjän rajaa. Outlet-myymälöiden asiakkaat ovat valmiita ajamaan pitkiä matkoja merkkituotteiden ja edullisempien hintojenperässä. Tapa shoppailla on täysin erilainen kuin tavallisessa ostoskeskuksessa, Sawyer toteaa.

Venäläisturistit saattavat tulevaisuudessa saapua Kantasatamaan autojen sijaan laivalla. Kotkan ja Pietarin välille suunnitellaan säännöllistä laivaliikennettä kaksi kertaa viikossa. Sopivan keskikokoisen laivan etsiminen on parhaillaan käynnissä.

Taustalla tarkat selvitykset

Taloudellisesti epävarmoina aikoina valtavan kaupallisen hankkeen toteuttaminen taantuvassa teollisuuskaupungissa voi kuulostaa liioitellulta. Cameron Sawyer on kuitenkin vakuuttunut, että projekti tulee toteutumaan.

– Aivan varmasti tulee toteutumaan. Jos se ei toteudu, minun urani on ohi. Olemme tutkineet hyvin tarkkaan, millainen asiakaskunta tällaisella keskuksella voisi olla. Sen perusteella voimme ennakoida, millaista tuottoa voidaan odottaa. Tutkimuksen tulokset olivat erittäin hyvät, Sawyer kertoo.

Optimistisesti medialle esiintynyt Sawyer sanoo, että hanke on herättänyt kiinnostusta rahoittajien keskuudessa. Rahoitusta etsitään useista eri lähteistä. Mukaan on tulossa ainakin pohjoismaisia pankkeja sekä venäläisiä sijoittajia.

Mukana outlet-keskusta puuhaavassa yhteenliittymässä ovat myös brittiläinen Gerald Parkes Pacific Real Estate Capital Partners -yhtiöstä sekä amerikkalainen Byrne Murphy, joka on yksi outlet-operaattori BAA-McArthurGlenin perustajista.

Suomalainen yhteistyökumppani on rakennusyhtiö SRV. Tällä hetkellä hanketta vievät eteenpäin kehittämisyhtiö Cursor sekä Kotkan kaupunki.