Ministeri Huovinen: Ihmisten empaattisuus vammaisia kohtaan laskee

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) on hyvin hämmentynyt naapureiden asenteista kehitysvammaisia kohtaan. Vammaisille sekä mielenterveysongelmaisille asuntoja hankkivan Aspa-säätiön mukaan naapurit valittavat heille jopa vammaisten ulkonäöstä.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen. Kuva: Yle

- Olen hyvin hämmentynyt tällaisten kommenttien edessä. Olisiko näiden valittajien oma elämänpiiri kaventunut jo liikaa? Mielestäni ihmisten empaattisuuden aste on laskenut vammaisia kohtaan, harmittelee ministeri Huovinen.

Aspa-säätiöstä kerrotaan A-studiolle, että naapurustossa pelätään myös asuntojen arvon laskevan, jos viereen muuttaa vammaisia.

- Ei vammaisia voida tuupata jonnekin piiloon. Kohtaamisia erilaisten ihmisten välillä tarvitaan enemmän. Sillä tavalla asenteet muuttuvat pikkuhiljaa, jatkaa Huovinen.

Kehitysvammaisten asemaa hankaloittaa edelleen se, ettei Suomi ole vielä hyväksynyt YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien yleissopimusta. Tänään ministeriöiden työryhmä on luovuttanut ulkoministeri Erkki Tuomiojalle (sd.) sopimusluonnoksen. Sopimus on tarkoitus saada hyväksytyksi tämän vuoden aikana. Sopimus takaa kehitysvammaisille oikeuden muun muassa päättää itse missä he haluavat asua.

- Täytyy myöntää, että YK-sopimuksen ratifiointia on jouduttu odottamaan sen takia, että itsemääräämislainsäädäntöä ei ole saatu meillä vielä valmiiksi. Sopimus perustuu ihmisten perusoikeuksiin, joten se vaatii lainsäädäntömuutoksia useilla aloilla, selventää Huovinen.

Suomen noin 40 000 kehitysvammaisesta suurin osa asuu edelleen vanhempien luona. Hallituksen tavoitteena on, että yhä useampi vammainen pääsisi muuttamaan omaan asuntoon. Suunnitelmissa on vähentää laitospaikkojen määrän, nykyisestä 2 000 pitkäaikaislaitospaikasta noin 500 paikkaan vuoteen 2015 mennessä.

- Samalla meidän täytyy muistaa, ettemme voi rakentaa pelkkiä seiniä, vaan täytyy miettiä, miten saamme järjestettyä myös palveluita kehitysvammaisille.

Suomessa valmistuu vuosittain noin 600 uutta tai peruskorjattua asuntoa vammaisille. Tällaisella rakennustahdilla laitospaikkojen purkaminen kokonaan vuoteen 2020 mennessä on vaikeaa.

- Haastetta riittää, mutta tavoitteet on asetettava korkealle, etteivät asuntojen määrät ainakaan laske, näkee ministeri Huovinen.

A-studio jatkaa keskustelua aiheesta perjantaina 17.1. klo 21 TV1:llä. Vieraina sosiaali-ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Jaana Huhta, Lyhty ry:n projektipäällikkö Markus Vähälä ja tukiasunnossa asuva Piia Nordling. Osallistu keskusteluun Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) (#astudio) ja Facebookissa. (siirryt toiseen palveluun)