1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saattohoito

Terhokodissa ollaan huolissaan saattohoidon tulevaisuudesta

Helsingin kaupunki keskittää saattohoitopotilaat Suursuon sairaalan perustettuun yksikköön. Saattohoitoon erikoistuneelle Terhokodille se merkitsee puolen miljoonan euron lovea tuloihin.

saattohoito
Kiitoskirje hoitajille Pirkanmaan hoitokodissa
Marko Melto / Yle

Terhokodissa ollaan huolissaan saattohoidon tulevaisuudesta. Terhokoti on menettämässä puolen miljoonan euron tulot, koska Helsingin kaupunki on vähentämässä Terhokodin käyttöä.

Helsinki on perustanut viime vuonna oman saattohoito-osaston Suursuon sairaalaan ja Terhokotia se käyttää jatkossa vain vaikeissa erityistapauksissa. Tähän asti puolet Terhokodin 18 potilaspaikasta on kuulunut helsinkiläisille.

- Kyllä tämä yllätyksenä tuli, että määrärahoja vähennetään. Meillä on tehty HUS-alueen suunnitelma saattohoidon toteuttamiseksi missä Terhokoti määriteltiin erityistason hoitopaikaksi. Sen ei ymmärtääkseni olisi pitänyt tarkoittaa hoitomäärien vähenemistä, Terhokodin ylilääkäri Juha Hänninen ihmettelee.

Hoitoa saa, paikka muuttuu

Helsingin kaupungin sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen osastopäällikkö Juha Jolkkosen mukaan Helsinki toimii ministeriön ohjeiden mukaan.

- Tämä perustuu valtakunnalliseen ministeriön linjaukseen, jonka mukaan kunnat hoitavat peruspalvelut ja keskittävät saattohoitoa omiin yksiköihin. Niin sanottu erityistaso jää Terhokodin ja Hyksin palliatiivisen yksikön vastuulle, Jolkkonen sanoo.

Jolkkonen korostaa, että kukaan tarrvitseva ei jää ilman saatohoitoa.

Kuka määrittelee erityistapaukset?

Jatkossa Helsinki lähettää Terhokotiin vain erityisen vaativat saattohoitotapaukset. Ongelmaksi voi muodostua se, mihin vedetään raja kun puhutaan erityistason potilaista saattohoidossa?

- Jokainen voi miettiä omalla kohdallaan onko minun kuolemani sellainen ihan tavanomainen, ei mitään erityistoimia vaativa, Hänninen kysyy?

Hänen mukaan rajan vetäminen on mahdoton tehtävä, koska kuoleminen on yksilöllistä. Sairastaminen koskettaa myös perhettä eri tilanteissa hyvin eri tavalla.

- Ei siinä voi esimerkiksi mitään ikärajoja asettaa, Hänninen painottaa.

Saattohoidon kehitys vaarassa

Terhokodin saattohoito on kansaivälisestikin korkeatasoista. Siellä on kehitetty vuosien varrella monia uusia hoito- ja terapiamuotoja saattohoitoon. Nyt se on vaarassa pysähtyä.

- Kehityshän pysähtyy tähän. Kyllä me pystymme toimimaan ja hoitamaan tietty määrä potilaita, ei tämä radikaalisti lakkaa, mutta helsinkiläisten osalta se supistuu, Hänninen painottaa.

Lue seuraavaksi