Koulukiusaamisen väheneminen enteilee euroja Turun yliopistolle

Yliopistossa kehitetty KiVa Koulu -hanke laajenee ulkomaille. Lisenssisopimukset saattavat tuoda tänä vuonna jo satojentuhansien eurojen tulot.

Kotimaa
Koululainen kirjoittaa paperiin.
Yle

Turun yliopistossa kehitetty koulukiusaamisen vähentämisohjelma KiVa Koulu (siirryt toiseen palveluun) kansainvälistyy. Yliopisto on solminut lisenssisopimukset Belgiassa ja Luxemburgissa. Pari muutakin sopimusta on loppusuoralla.

Parhaillaan Turussa KiVa Kouluun tutustuu seitsemän eri maan edustajia. Heistä on tarkoitus tulla koulukiusaamisen vähentämisohjelman sanansaattajia omissa maissaan.

KiVa Koulu -ohjelma tarkoittaa käytännössä kouluille jaettavaa kokonaisvaltaista tietopakettia; vihkoja, julisteita, videoita ja laadunvalvontaa. Näistä juuri laadunvalvonta ja tieteellisesti osoitetut tulokset ovat niitä seikkoja, joiden vuoksi muissakin maissa on kiinnostuttu KiVa Koulusta.

- Kiusaaminen on merkittävä ongelma Walesissa. Yli kymmenen prosenttia koululaisistamme kertoo tulleensa kiusatuiksi, sanoo professori Judy Hutchings Bangorin yliopistosta Walesista.

- Testijaksot kouluissamme ovat olleet rohkaisevia. Nyt kokoamme tulokset, jonka jälkeen meillä on todisteet, jotka voimme esittää poliitikoille. Sitten voimme pyytää rahaa ohjelman toteuttamiseen laajemmin, Hutchings jatkaa.

Firenzeläinen tutkija Annalaura Nocentini kertoo kiusaamisen vaivaavan myös italialaiskouluja.

- Se on iso ongelma. Meillä on erilaisia kiusaamisen vastaisia ohjelmia, mutta ne ovat paikallisia. Tästä hankkeesta voisi tulla kansallinen. Tässä on hyvää juuri se, että tulokset ovat mitattavissa tieteellisesti. Nyt täytyy vain selvittää, että tämä tapa toimii myös Italiassa. Uskon siihen kyllä vahvasti, Nocentini kertoo.

Lisenssimaksuilla tuetaan ja kehitetään toimintaa

KiVa Koulun kansainvälistymisessä on jo otettu ensimmäiset isot harppaukset kun Belgia ja Luxemburg ovat tehneet lisenssisopimukset. Yliopisto odottaa näiden ja mahdollisten uusien sopimusten tuovan pelkästään tänä vuonna tuottoa jo satojatuhansia euroja.

- Tuloja on tarkoitus käyttää ensinnäkin siihen, että ylläpidetään Suomessa tämän ohjelman tasokasta toteutusta ja tuetaan suomalaisia kouluja. Lisäksi on pidettävä huolta ohjelman kehittämisestä. Suunnitelmissa on esimerkiksi tarjota kouluille paremmat mahdollisuudet räätälöidä ohjelmaa itselle sopivaksi, kertoo KiVa Koulu -ohjelman johtaja, professori Christina Salmivalli.

KiVa Koulu on käytössä 90 prosentissa suomalaiskouluista. Tutkimusten mukaan sekä kiusattujen että muita kiusaavien oppilaiden määrä on toimenpideohjelmaa hyödyntävissä suomalaiskouluissa vähentynyt tasaisesti vuodesta toiseen. Vuodesta 2009 toisia kiusaavien määrä on vähentynyt 31 prosenttia. Kiusaamisen kohteeksi joutuneiden määrä on vähentynyt 19 prosenttia.