1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Israelin parlamentti hyväksyi alustavasti natsisymbolien kiellon

Osa israelilaisista kansanedustajista haluaa kieltää natsi-sanan, natsisymbolit ja Daavidin tähdet sakon tai vankeuden uhalla. Vastustajat pitävät lakiehdotusta tarpeettomana.

Ulkomaat

Israelin parlamentti on näyttänyt alustavasti vihreää valoa lakiehdotukselle, joka kieltää natsisanaston käyttämisen. Lakiehdotus läpäisi alustavan mietinnön keskivikkona, mutta siitä keskustellaan vielä parlamentaarisessa komiteassa ja äänestetään useita kertoja.

Lakiehdotuksen mukaan natsi-sanaa tai sen johdoksia, natsimerkkejä tai juutalaisten kansanmurhan symboleja, kuten keskitysleirivaatetusta tai keltaista Daavidin tähteä käyttävä henkilö voidaan tuomita kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen tai yli 21 000 euron sakkoihin. Ehdotuksen isä on hallitsevan Likud-Beiteinu-koalition kansanedustaja Shimon Ohayon.

Opetuksessa ja historiallisissa yhteyksissä natsi-sanojen ja -symbolien käyttäminen sallittaisiin kuitenkin lakimuutoksen jälkeenkin.

Arabi-juutalaisen sosialistipuolueen Hadashin edustaja Dov Khenin kritisoi ehdotusta ja huomautti, että israelilaiset poliitikot – pääministeri mukaan lukien – käyttävät natsitermistöä laajasti. Lisäksi Khenin kysyi, joutuvatko kaikki natsidokumenttien tekijät jatkossa vankilaan.

Lainsäädäntötyötä läheltä seuraava, nimettömänä pysyttelevä virkamies sanoi uutistoimisto AFP:lle, että ehdotus "hyvin todennäköisesti" torpataan parlamentaarisessa komiteassa. Hänen mukaansa myös Israelin oikeuskansleri on pitänyt lakia tarpeettomana.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi