Brittimedian uusi Snowden-paljastus: NSA kerää ja vakoilee miljoonia tekstiviestejä eri puolilla maailmaa

The Guardian ja Channel 4 kertovat, että NSA on kerännyt lähes 200 miljoonaa tekstiviestiä päivässä. Urkinnan kohteena ovat olleet myös ihmiset, joita ei epäillä rikoksista.

Yhdysvaltain turvallisuusvirasto NSA on kerännyt lähes 200 miljoonaa tekstiviestiä päivässä eri puolilta maailmaa. Viesteistä NSA on poiminut sijaintitietoja, yhteystietoja ja luottokorttidataa, kertovat brittilehti The Guardian ja Britannian Channel 4. Tiedot perustuvat viestinten haltuunsa saamista huippusalaisiin asiakirjoihin, jotka ovat peräisin tietovuotaja Edward Snowdenilta.

NSA:n ohjelma on koodinimeltään Dishfire ja se kerää Britannian tiedustelupalvelun GCHQ:n asiakirjojen mukaan "pitkälti kaiken, minkä voi". NSA on käyttänyt valtavaa tekstiviestitietokantaansa saadakseen tietoa esimerkiksi ihmisten matkasuunnitelmista, rajanylityksistä ja tilisiirroista. Se on vakoillut myös sellaisten ihmisten viestejä, joita ei epäillä rikoksista.

NSA:n sisäinen esitelmä vuodelta 2011 paljastaa, että ohjelmassa kerättiin keskimäärin 194 miljoonaa tekstiviestiä päivässä saman vuoden huhtikuussa. Viestien varastoinnin lisäksi toinen, Prefer-niminen ohjelma analysoi tekstiviestien metadataa. Prefer tutkii automaattisia viestejä, kuten ilmoituksia vastaamattomista puheluista, joita NSA kutsuu "sisällöstä erotelluksi metadataksi". Virasto pitää tietoja merkittävinä, koska "samanlaisia jalokiviä ei ole nykyisissä metadatavarastoissa, ja ne parantaisivat nykyistä analytiikkaa".

Asiakirjat antavat ymmärtää, että yhdysvaltalaisisten puhelinnumeroista saadut tiedot poistettiin tietokannasta, mutta muiden maiden viestintä säästettiin.

The Guardian arvelee, että tieto siitä, että NSA varastoi ja tutkii yksityisiä tietoja sadoista miljoonista viesteistä eri puolilla maailmaa joka päivä, on omiaan lisäämään kainsainvälistä painetta Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa kohtaan. Obama aikoo perjantaina kertoa vastauksensa NSA:n toimia tutkineen paneelin raporttiin.