Hyppää sisältöön

MIT:n tutkimus: Ghoutan sariiniraketit eivät voineet tulla Syyrian hallituksen alueilta

MIT:n uusi tutkimus haastaa Yhdysvaltojen tiedustelutiedot viime elokuussa Syyriassa tapahtuneesta Ghoutan sariini-iskusta. Tutkijoiden mukaan hermomyrkkyä levittäneiden rakettien kantomatka oli niin lyhyt, että niitä ei voitu laukaista hallituksen kontrolloimilta alueilta.

Arvostetun Massachusettsin teknillisen korkeakoulun eli MIT:n tuore tutkimus kyseenalaistaa Yhdysvaltojen väitteen, että Syyrian hallituksen joukot olisivat syyllisiä viime elokuun 21. päivänä tehtyyn sariini-iskuun Damaskoksen lähellä Ghoutassa.

MIT:n tutkimuksen mukaan Ghoutasta löytyneiden sariinijäämiä sisältäneiden improvisoitujen rakettien kantomatka oli niin lyhyt, että niitä ei voitu laukaista Syyrian hallituksen hallussa olevilta alueilta.

Tutkimuksen tehneet YK:n entinen asetarkastaja Richard Lloyd ja MIT:n tieteen, teknologian ja kansallisen turvallisuuspolitiikan professori Theodore Postol tutkivat sariinia sisältäneiden rakettien rakennetta, arvioivat niiden kemikaalikuorman painon ja laskivat näiden tietojen perusteella ammusten mahdolliset lentoradat.

Tutkijoiden johtopäätös oli, että sariiniammuksia "ei voitu ampua Itä-Ghoutaan Valkoisen talon 30. elokuuta 2013 julkaiseman tiedustelukartan mukaisilta Syyrian hallituksen kontrolloimilta alueilta".

Rakettien kantomatka korkeintaan kaksi kilometriä

Lloyd ja Postol arvioivat matemaattisten laskelmiensa perusteella, että Ghoutaan ammuttujen rakettien kantomatka ei voinut olla yli kahta kilometriä. Tutkijat liittivät raporttiinsa Valkoisen talon alkuperäisen kartan, joka kuvaa Syyrian hallituksen ja kapinallisten kontrolloimia alueita 21. elokuuta 2013.

Tutkijoiden johtopäätös on, että kaikki mahdolliset Ghoutasta kahden kilometrin säteellä olevat laukaisupisteet sijaitsivat iskupäivänä kapinallisten hallussa olevilla tai kiistellyillä alueilla. Hallituksen hallinnoimat alueet sijaitsivat kilometrien päässä mahdollisista laukaisualueista.

Lloyd ja Postol kirjoittavat raportissaan, että "nämä virheelliset tiedustelutiedot olisivat voineet johtaa Yhdysvaltojen epäoikeutettuihin sotilastoimiin. Ammusten lyhyen kantaman kunnollinen arviointi olisi johtanut täysin erilaiseen tilannearvioon."

Tutkijat myös painottavat, että YK:n riippumaton arvio kemikaaliammusten kantomatkasta on täysin sopusoinnussa heidän arvionsa kanssa.

Ammuksia ei hallituksen ilmoittamassa arsenaalissa

McClatchy DC:n eli McClatchy-sanomalehtiketjun Washingtonin toimituksen mukaan kansainväliset asiantuntijat ihmettelevät, miksi iskussa käytetty improvisoitu kemikaalisäiliöllä varustettu 330–350 millimetrin raketti ei sisältynyt Syyrian hallituksen Kemiallisten aseiden kieltojärjestölle ilmoittamaan Syyrian kemiallisten aseiden arsenaaliin.

Kemiallisten aseiden kieltojärjestön alkuperäisjäsen Ralf Trapp arvioi McClatchy DC:lle, että rakettien puuttuminen Syyrian hallituksen ilmoittamalta listalta voi tarkoittaa, että hallituksella ei joko ole kyseisiä raketteja tai se yrittää piilotella niitä.

McClatchy DC:n mukaan Richard Lloyd on tutkinut viimeisen puolen vuoden ajan Syyrian konfliktissa käytettyjä aseita. Lloydin mukaan Syyrian kapinallisilla on taito valmistaa Ghoutan iskussa käytettyjä raketteja.

– Syyrian kapinallisilla on varmasti kyky valmistaa tällaisia aseita. Luulen, että heillä voi olla enemmän kykyä kuin Syyrian hallituksella, Lloyd sanoi.

Iskun tekijästä ei edelleenkään selvyyttä

MIT:n tutkimus ei vielä todista sitä, kuka sariini-iskun lopulta teki. Tutkijat korostavat, että he eivät väitä, että kapinalliset olivat iskun takana.

Sen sijaan he haluavat nostaa esille sen seikan, että Yhdysvallat aikoi tehdä sotilaallisen iskun Syyrian hallitusta vastaan ilman perustavanlaatuista ymmärrystä tapahtumien kulusta.

Lloydin ja Postolin mukaan virheet Yhdysvaltain tiedustelutiedoissa pitää selittää, jotta mahdolliset virhearviot voidaan välttää tulevaisuudessa.

Syyrian hallitus ja Venäjä syyttävät kapinallisia Ghoutan sariini-iskusta.