1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Google kehittää veren sokeripitoisuutta mittaavia piilolinssejä diabeetikoille

Googlen mukaan projekti on vasta alkuvaiheessa. Linssit voivat tulla myyntiin aikaisintaan viiden vuoden kuluttua.

Teknologiayhtiö Google kehittää piilolinssejä, jotka auttavat diabeetikkoja hallitsemaan verensä sokeripitoisuutta.

– Testaamme älypiilolinssejä, jotka mittaavat glukoositasoja kyynelistä, projektista vastaavat Brian Otis ja Babak Parviz kirjoittivat blogissaan torstaina.

Heidän mukaansa linssin toiminta perustuu pieneen langattomaan mikrosiruun ja minikokoiseen glukoosisensoriin, jotka on istutettu kahden pehmeän piilolinssikalvon väliin.

Otisin ja Parvizin mukaan linssin prototyypit ovat jo läpäiseet useita kliinisiä testejä ja neuvottelut Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n kanssa ovat käynnissä. Kyseinen virasto vastaa muun muassa Yhdysvalloissa myytävistä lääkintälaitteita koskevista säädöksistä.

Googlen mukaan projekti on vasta alkuvaiheessa. Yhtiö etsii kumppaneita tuomaan piilolinssit markkinoille.

Testattavana olevat linssien prototyypit pystyvät mittaamaan veren sokeripitoisuuden kerran sekunnissa. Tutkijat yrittävät liittää linsseihin pienet valot, jotka varoittaisivat käyttäjää silloin, kun veren sokeripitoisuus laskee tai nousee kynnysarvojen ohi.

Google arvioi, että piilolinssit voivat päästä markkinoille aikaisintaan viiden vuoden kuluttua. Linssejä kehitetään samassa Google X -laboratoriossa, joka kehittää kuskitonta robottiautoa ja Google-laseja.