Kiina kieltää ylennykset virkamiehiltä, joiden perhe asuu ulkomailla

Kiellolla pyritään kitkemään korruptiota, sillä virkamiesten pelätään siirtävän ulkomailla asuvan perheensä avulla varoja ulkomaille.

Ulkomaat

Kiina kieltää ylennykset virkamiehiltä, joiden puoliso ja lapset asuvat ulkomailla, uutistoimisto Xinhua kertoo. Kielto liittyy maan pyrkimyksiin kitkeä laajaa korruptiota.

Kommunistisen puolueen edustaja Wang Huachun sanoo Xinhualle, että virkamiehet, joiden perhe asuu ulkomailla, kuuluvat riskiryhmään. Lähes 80 prosentissa korruptio- ja kavallustapauksia mukana on tällaisia virkamiehiä, hän kertoo.

Kiinassa on tullut ilmi tapauksia, jossa virkamiehet ovat käyttäneet hyväkseen perheyhteyttään ulkomailla siirtääkseen laittomasti varoja ja vältelläkseen tutkimuksia.

Kommunistipuolueen antamien uusien sääntöjen mukaan ylennyksistä päätettäessä täytyy myös antaa entistä enemmän painoa henkilön moraaliselle tinkimättömyydelle. Ylennyksiä kielletään antamasta henkilöille, joilla on huono maine kansan silmissä.

Säännöissä sanotaan myös, että virkamiesten toimintaa arvioitaessa tulee välttää pakkomielteenomaista tuijottamista vain taloudellisiin kasvulukuihin, Xinhua kertoo. Entistä enemmän painoa pitää sen sijaan antaa heidän saavutuksilleen kestävän ja tehokkaan talouskehityksen ja ihmisten toimeentulon turvaamisessa sekä yhteiskunnan, kulttuurin ja ympäristön suojelemisessa.

Kiinan johto on luvannut kitkeä korruptiota kovalla kädellä. Muun muassa presidentti Xi Jinping on varoittanut, että korruptio on niin vakava ongelma, että se on uhka puolueen säilymiselle.

Lähteet: Reutetrs, Yle Uutiset