Poliisi suunnittelee yhdeksän putkan lakkauttamista Suomessa - riveissä herännyt kritiikkiä

Poliisivankiloiden lakkauttaminen liittyy poliisin laajempiin säästötavoitteisiin. Osa pelkää leikkausten vaikuttavan poliisin toimintaan.

Kotimaa
lakkautettavat poliisivankilat
Poliisi suunnittelee lakkauttavansa 9 poliisivankilaa Suomesta. Mänttä-Vilppulan ja Kankaanpään poliisivankilat ovat jo ehtineet sulkea ovensa.Antti Karhunen / Yle

Tieto poliisivankiloiden lakkauttamisesta hämmentää poliisien riveissä. Suomessa suunnitellaan yhdeksän poliisivankilan lakkauttamista tämän vuoden aikana. Osa on jo ehditty sulkea.

Esimerkiksi Pieksämäellä pelätään, että leikkaukset haittaisivat työn tekoa. Jatkossa asiakkaita kuskattaisiin noin 50 kilometrin päähän Varkauteen.

– Otetaan esimerkki. Kun viikonloppuna nakkikioskilta otetaan tappelija kyytiin ja viedään Varkauteen. Se on yli puolitoista tuntia ennen kuin päästään takaisin, ylikonstaapeli Jan Nyqvist Pieksämäen poliisista kertoo.

Pieksämäen ja Varkauden poliisi ovat tähän mennessä vaihtaneet viikoittain vuoroa poliisivankilan pyörittämisestä. Silti osaa huolettaa, että poliisin on korotettava kynnystään kiinniotoille leikkausten vuoksi. Myös poliisitutkinta saattaa hankaloitua.

– Pitkäkestoisimmissa ja vaikeimmissa tapauksissa tämä haittaisi tutkijoiden työtä. Tutkintaan liittyviä henkilöitä saatetaan joutua kuljettamaan monta kertaa paikkakunnalta toiselle, Rikoskomisario Reijo Takkinen Pieksämäeltä pelkää.

Poliisien riveissä erimielisyyksiä

Poliisin keskuudessa on erimielisyyksiä siitä, onko uudistuksilla lopulta merkittävää vaikutusta asiakkaan kannalta. Osan mielestä uhkaa on liioiteltu.

– Lakkautettavia vankiloita on katsottu sen mukaan, että välimatkakuljetukset eivät kasvaisi kohtuuttomaksi, poliisitarkastaja Jussi Huhtela Poliisihallituksesta kertoo.

Rikosylikomisario Kalle Toivanen Itä-Suomen poliisilaitokselta puolestaan muistuttaa, että poliisilaitosuudistuksen myötä alueellisten rajojen merkitys on muuttunut. Vuoden alussa 24 poliisilaitosta yhdistyi 11 poliisilaitokseksi. Esimerkiksi Itä-Suomessa Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan poliisilaitokset yhdistyivät Itä-Suomen poliisilaitokseksi.

– Kokonaisuutena arvostellen turvallisuuden taso tulee säilymään, eikä kansalaisten huoli ole aiheellinen tässä tapauksessa, Toivanen miettii.

Vankiloiden säästöt liittyvät uudistuksiin

Vankiloista luopuminen on osa poliisin isompaa rakenneuudistusta, jolla pyritään saamaan 70 miljoonan euron säästöt vuoteen 2016 mennessä. Poliisihallitus tavoittelee vankiloiden sulkemisella 150 000 euron vuotuisia säästöjä. Arviossa on laskettu yhteen siivous-, sähkö- ja vuokrakulut.

– Säilytystilat ovat kalliita neliöitä, jotta niissä saadaan oikeusturvanäkökohdat ja säilytysturvallisuus taattua. Niiden käyttö olisi halvempaa muuna tilana, vaikka ei päästäisi vuokrasopimuksesta eroon, poliisitarkastaja Jussi Huhtela Poliisihallituksesta perustelee.

– Rakenneuudistuksen yhteydessä on huomattu, että poliisin lompakko on ohentumassa ja rakenteellisiin uudistuksiin on pakko ryhtyä, jotta voidaan saavuttaa uskottava poliisitoiminnan taso. Kaikista paikoista, josta vain on mahdollista, niin vuokrakustannuksia ja toimitiloja yritetään karsia, rikosylikomisario Kalle Toivanen Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo.