Tyttöjen HPV-rokotukset jatkuvat

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvaa kohdunkaulan syöpää ehkäisevää HPV-rokotetta tarjottiin ennen joulua 9.-luokkalaisille tytöille, joista noin puolet otti rokotteen. Nyt alkuvuonna rokotuksia tarjotaan nuoremmille tytöille. Meri-Lapissa haittavaikutusepäilyistä aiheutuneen kohun arvioidaan ainakin jonkin verran laantuneen.

Kotimaa
Terveydenhoitaja pistää rokotetta oppilaalle.
Tarja Hiltunen / Yle

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevää HPV-rokotetta tarjotaan ainakin Kemissä ja Torniossa 6.- 7.- ja 8. -luokkalaisille tytöille vielä alkuvuoden aikana. Kun rokotuskäytäntö vakiintuu, sitä tarjotaan jatkossa aina 6.-luokkalaisille tytöille.

Osastonhoitaja Pirjo Leinonen Kemistä kertoo, että kahdeksasluokkalaisten rokotukset alkavat jo tässä kuussa. Torniossakin ensimmäinen rokotus annetaan ennen hiihtolomia.

- Yhdeksäsluokkalaisista noin puolet on ottanut rokotteen. Muutamat ovat tulleet hakemaan rokotteen myöhemmin, kun ovat asiaa pidempään pohtineet, Pirjo Leinonen kertoo.

Leinonen arvioi, että esimerkiksi kahdeksasluokkalaisten keskuudessa suhtautuminen rokotukseen on ainakin jonkin verran myönteisempää kuin yhdeksäsluokkalaisten ikäryhmässä.

- Sellainen tuntuma on, kun asiasta on terveydenhoitajien kanssa keskusteltu. Rokotuksesta on mennyt mielipidetiedustelu nyt koteihin. Kun niitä palautetaan, saamme tietysti varmempaa tietoa asiasta.

HPV-rokotuksessa on kyse sukupuoliteitse tarttuvan papillooma-viruksen ehkäisystä. Rokote antaa yli 90-prosenttisen suojan kohdunkaulan syövän esiasteita vastaan.

Suojan saaminen edellyttää kolmea rokotuskertaa. Nyt yläkouluikäisille ilmaiseksi tarjottava rokotesarja maksaa noin 450 euroa.

HPV-rokote on kansallisessa rokotusohjelmassa kaikissa Länsi-Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa.