Hyppää sisältöön

Bloggaaja on vallakas virtuaalikaveri

Bloggaajat ovat mielipidevaikuttajia, joista on tullut lukijoille kuin kavereita. Ammattibloggari Jenni Rotonen uskoo, että blogin suosio saattaa olla osin sattumien summaa.

Blogin kirjoittajat paljastavat aina jotakin itseään, ja lukijat pääsevät ikään kuin luvallisesti tirkistelemään kanssaihmisten elämää. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Tarina suosituksi bloggaajaksi etenee yleensä tiettyä reittiä pitkin. Ensi bloggaamisesta innostunut alkaa kirjoittaa omista kiinnostuksen kohteistaan ja elämästään blogialustalle. Sitten blogilla alkaa olla yhä enemmän ja enemmän lukijoita.

Pupulandia-blogin pitäjä Jenni Rotonen ei oikein itsekään tiedä, miten hänen blogistaan tuli niin suosittu. Vuonna 2007 hän aloitti bloggaamisen omaksi ilokseen, ja nyt hän kirjoittaa sitä ammatikseen.

Rotosen blogi on nykyään yksi Suomen suosituimmista.

Tuotesuositukset bloggaajalta ovat lähempänä kaverin suosituksia kuin perinteistä mainosta.

Jenni Rotonen

– Kun aloitin blogin kirjoittamisen, en osannut ikinä arvata, että siitä tulisi näin iso juttu,  Rotonen sanoo.

Bloggaaja paljastaa ja piilottaa

Rotosen mukaan suosituilla blogeilla on usein monia yhdistäviä tekijöitä. Laadukas teksti, laadukkaat kuvat ja usein päivittyvät sivut ovat avainasemassa menestyneessä blogissa.

– Kyllähän monet suositut blogit tyydyttävät jollain tavalla ihmisten uteliaisuutta ja tirkistelyn halua, Rotonen lisää.

Blogeissa raotetaan usein henkilökohtaisen elämän ovea. Rotonen on kertonut omassaan muun muassa erostaan.

Kun tekstin jakaa, lukija saattaa löytää sieltä jotain uutta, jopa jotain mitä ei ole itse tiedostanut.

Nora Ekström

Rotonen arvelee, että viestinnän opinnoista on ollut apua julkisen ja yksityisen rajan vetämisessä. Rotonen on opiskellut Jyväskylän yliopistossa puheviestintää. Hänellä on ollut alusta asti hyvin johdonmukainen ja yhtenäinen linja yksityisyyden suhteen. Hän tosin sanoo, että  linja on ollut osin tiedostamaton.

– Paljastan omia asioitani blogin puolella jonkin verran. Blogi henkilöityy minuun, joten yksityiselämää on vaikea pitää poissa sieltä.

Rotonen sanoo, että omasta elämästä kertominen tekee blogista helpommin lähestyttävämmän ja inhimillisemmän – usein myös suositun.

– Monet bloggaajat ovat ikään kuin näennäisen avoimia. Blogin lukijoille syntyy vaikutelma, että he tietävät enemmän kuin todellisuudessa tietävätkään.

Valtaa ja vastuuta

Bloggaajista on tullut mielipidevaikuttajia, ja valta tuo bloggaajille myös vastuuta.  Rotonen ei koskaan suosittelisi blogissaan tuotetta, jonka takana ei voi seisoa.

– Blogia luetaan kuin bloggaaja olisi virtuaalituttava. Tuotesuositukset bloggaajalta ovat lähempänä kaverin suosituksia kuin perinteistä mainosta.

Vaikka blogi on Rotoselle nykyään ammatti, hän tekee blogia edelleen samoista syistä kuin aloittaessaan.

– Blogi on sellainen sosiaalinen ympäristö, jonka kautta olen löytänyt samanhenkisiä ihmisiä. Blogi on sellainen piiri, jossa voin jakaa asioita, joista olen kiinnostunut.

Puhekielisyys ei ongelma

Toisin kuin Rotonen, bloggaajat ovat harvoin kirjoittamisen tai viestinnän ammattilaisia. Bloggaajan ammattiin usein opitaan, eikä opiskella. 

Blogeissa teksti on yleensä vapaata, jopa puhekielistä. Jyväskylän avoimen yliopiston kirjoittamisen opettaja Nora Ekström ei näe tätä pahana asiana. Hän muistuttaa, että kirjoittamisen juuret ovat oraalisessa kulttuurissa eli puheessa.  Ekströmin mukaan pääasia on, että kirjoittamisesta on tullut taas suosittua.

Blogi on sellainen piiri, jossa voin jakaa asioita, joista olen kiinnostunut.

Jenni Rotonen

– Olen ilahtunut, että kirjoittamisesta on tullut luonteva itseilmaisun muoto. Ihan uudet ihmisryhmät ovat alkaneet kirjoittaa, Ekström hehkuttaa.

Hän ei ole myöskään huolissaan siitä, että nettivideot korvaavat yhä useammin nettitekstin.

– Suhtaudun siihen pikemmin uteliaisuudella.

Palaute on tärkeää

Ekström ei lue blogien tekstejä ankaralla silmällä, blogeissa kieliopin oikeellisuus ei ole niin tärkeää. Kirjoittamisen opettajakin keskittyy mieluummin itse sisältöön.

Ekströmiä kirjoittamisessa kiehtoo se, että kirjoittamalla asioita tulee ajatelleeksi tavallista syvemmin. Hän vinkkaa, että kirjoittajana kehittyy parhaiten palautteen avulla.

– Kun tekstin jakaa, lukija saattaa löytää sieltä jotain uutta, jopa jotain mitä ei ole itse tiedostanut. Myös itsearviointitaidot kehittyvät, ja oppii paremmin näkemään oman tekstinsä ulkopuolisen silmin. Tärkeää on oppia tuntemaan omat heikkoudet ja vahvuudet, Ekström sanoo.

Palautetta bloggaajille ainakin satelee. Suositun blogitekstin alle saattaa kerääntyä satoja kommentteja. Rotosenkin uusimman blogitekstin alla on tällä hetkellä 47 kommenttia.