1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

30 vuotta maailmansodan jälkeen antautunut japanilaismies kuoli

91-vuotiaana kuollut Hiroo Onoda vakuuttui vasta vuonna 1974 siitä, että toinen maailmansota oli päättynyt.

30 vuotta toisen maailmansodan jälkeen antautunut japanilaissotilas Hiroo Onoda saapumassa Japaniin maaliskuussa 1974.
Liki 30 vuotta toisen maailmansodan jälkeen piileskellyt japanilaissotilas Hiroo Onoda palasi vuonna 1974 Japaniin Filippiineiltä.

Vasta 30 vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen antautunut japanilaissotilas Hiroo Onoda on kuollut 91-vuotiaana. Onoda piileskeli vuoteen 1974 asti Lubangin saarella Filippiineillä, koska ei uskonut sodan päättyneen.

Onoda oli toisessa maailmansodassa tiedustelu-upseerina. Vuonna 1944 hänet määrättiin Lubangiin. Hän sai määräyksen olla antautumatta tai turvautumatta itsemurhaiskuihin ja kehotuksen pysyä lujana, kunnes vahvistuksia saapuu.

Hän ja kolme muuta sotilasta jatkoivat vastarintaa saarella pitkään sen jälkeen, kun Japani oli vuonna 1945 hävinnyt sodan.

Miesten olinpaikka tuli yleiseen tietoon Filippiineillä 1950-luvulla, kun yksi heistä palasi Japaniin. Muut jatkoivat saaren sotilaskohteiden tutkimista ja hyökkäyksiä paikallisia asukkaita vastaan. Heillä oli myös satunnaisia yhteenottoja Filippiinien joukkojen kanssa.

Yksi miehistä kuoli 1950-luvulla. Japani ja Filippiinit etsivät muita kahta, mutta päätyivät vuonna 1959 siihen, että he ovat kuolleet.

Vuonna 1972 kaksikon ja paikallisten joukkojen välillä puhkesi kuitenkin yhteenotto. Kumppani kuoli, mutta Onoda pääsi pakoon.

Välikohtauksen jälkeen Japani vei Onodan perheenjäseniä Lubangiin toivoen, että nämä saisivat hänet vakuuttumaan sodan päättymisestä. Onoda suostui antautumaan kuitenkin vasta vuonna 1974, kun hänen entinen komentajansa tuli saarelle ja kumosi vuonna 1944 annetut käskyt. Onoda antautui virallisesti Filippiinien presidentille maaliskuussa 1974. 

Onoda selitti myöhemmin uskoneensa, että yritykset houkutella hänet pois saarelta olivat Yhdysvaltain Japaniin asettaman nukkehallituksen työtä.

Palattuaan Japaniin hän osti maatilan Brasiliasta ja johti lasten luontokoulua Japanissa. Vuonna 1995 hän sanoi uutistoimisto AP:n haastattelussa, ettei pidä saarella viettämiään vuosia hukkaan heitettynä aikana.

Kymmenet eri puolilla Aasiaa olleet japanilaissotilaat kieltäytyivät antautumasta pitkään toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Onoda oli yksi viimeisistä antautuneista.

Joulukuussa 1974 indonesialaiselta Morotain saarelta löydettiin Japanin armeijassa palvellut taiwanilaissotilas Teruo Nakamura. Hänet vietiin Taiwaniin, jossa hän kuoli vuonna 1979.